Ако скоро смятате да пътувате до Нова Зеландия, ще трябва да сте готови да споделите всичката информация, която съдържа смартфона ви. Това е така, тъй като в страната тази седмица влезе нов закон за митниците и акцизите, който позволява на митническите служители да изискат достъп до пароли, ПИН - кодове и криптирани ключове на мобилните устройства. Те ще имат право и да глобяват тези, които откажат да съдействат, пише Business Insider.

Законът гласи, че ако пътникът няма основателна причина да държи устройството заключено, той извършва престъпление и може да бъде заведен под отговорност, в резултат, на което да плати глоба до $3 200.

Нормативният акт дава право на митническите власти да имат достъп само до информацията, съхранявана на устройството, но не и до данни в платформите iCloud или Google Drive. Новият закон срещна съпротива от страна на общностите за защита правата на човека в страната.

Томас Бийгъл, президент на Съвета за свобода на гражданите в Нова Зеландия, коментира по случая в сряда: "Модерните смартфони съдържат огромен обем от доста лична информация, като имейли, писма, медицински данни, лични снимки и прекалено лични снимки. Позволявайки на властите да видят и съхраняват всичката тази информация, говори за грубо навлизане в личното пространство на хората.".

Правителството на Нова Зеландия от своя страна успокои, че законът балансира между сигурността на страната и личното пространство на гражданите.

"Създаде се доста добър баланс между сигурността, че границите ни са защитени, и това хората да не се превръщат в обект на неоснователно разследване чрез мобилните им устройства", заяви по казуса комисарят по защита на личните данни в страната Джон Едуардс пред радио "Нова Зеландия".