Когато става въпрос за сравняване на живота в две дестинации, трябва освен нивата на цените да се вземат под внимание и разликата в доходите, преди да се определи, къде животът е по-евтин.

Например, въпреки че възнаграждението на лондончани е по-високо от това в повечето от водещите европейски градове и столици, далеч по-високите разходи за имоти и други стоки и услуги прави така, че те да се радват на по-нисък стандарт на живот.

Ще направим едно сравнение между това да живеете в София и в Берлин. Като освен нивата на цените, ще вземем под внимание и размера на средните разполагаеми доходи в двата града.

Напълно логично, цените на стоките и услугите в немската столица са далеч по-високи от тези в София. Те са средно със 70.1% по-високи от тези в София, според статистиката за сравняване на цените по света на изданието numbeo.com.

За сравнение нивата на наемите са със 152% по-високи, или два пъти и половина повече. Ресторантите са средно с 84% по-скъпи в немската столица, а цените на плодовете и зеленчуците - с 62% нагоре.

Въпреки това обаче, покупателната способност на берлинчани е с 103.7% по-висока от тази на софиянци. Или казано по друг начин стандарта им на живот е два пъти по-висок защото със средния си доход могат да купуват два пъти повече еднакви стоки и услуги от жителите на София, въпреки по-високите им цени.

Това се предопределя от разполагаемия доход на берлинчани, който е с цели 280% по-висок от този у нас.

В допълнение трябва да отбележим любопитния факт, че някои стоки и услуги в София са по-скъпи от тези в Берлин. Една от тях е млякото, което в Берлин е с 28% по-евтино. Минералната вода от литър и половина също е с 15.5% по-евтина от тази у нас.

Най-фрапираща е разликата при предплатените мобилни услуги, където минута разговор в Берлин е с 40% по-евтин в сравнение със София.

Почти еднакви са цените на карта за фитнес клуб в София и Берлин, като у нас все пак тя е с окол 2% по-евтина. Друг пример за почти изравнени цени е на рокля в голяма търговска верига (като Zara, H&M и др.), като отново у нас е малко по-евтина с около 5%.

И докато цените на квадратен метър в Берлин са с около 250% над тези у нас, или три пъти и половина по-високи, фрапиращо по-евтини са кредитите там. Лихвите по ипотечните кредити са с 63.6% по-ниски от тези в София.

В заключение може да се каже, че съгласно калкулаторът на изданието numbeo.com, ако живеете в Берлин, ще имате нужда от доход в размер на 3 052 евро, за да се поддържа същия стандарт на живот като в София с 3 200 лева (ако се живее под наем в двата града).

И ако сумата е равна на един път и половина нетния разполагаем доход на берлинчанин, то посочената сума в лева е над три пъти по-висока от средния нетен разполагаем доход на софиянец...