Близо 300 души посетиха първото издание на форума "Money.bg Лични Финанси". Вниманието им в продължение на цели 4 часа приковаха водещи експерти в разнообразни сфери, които изнесоха презентации и се включиха в дискусии, в които и публиката взе участие.

Първото събитие на живо на водещата бизнес медия на България, което се проведе в Hyatt Regency Sofia, започна с презентация на Людмила Елкова, член на Управителния съвет на Българската народна банка. В рамките на темата "Финансовата грамотност - устойчивост и просперитет" тя представи и коментира редица изследвания, свързани със способностите ни да управляваме парите си.

Снимка 660764

Източник: Мирослава Дерменджиева

"Може би имаме дълъг път да извървим и това, от което трябва да започнем е увеличаване на нивото на финансова грамотност. Хората трябва да разбират какво правят с парите си, да ги оптимизират", подчерта тя.

Темата за финансовата грамотност беше доразвита от Светослав Велинов, началник на управление "Глобални пазари" в Банка ДСК. Неговата презентация беше посветена на ролята на държавата, обществото и професионалистите във финансовата сфера за подобряването на финансовата култура.

Снимка 660765

Източник: Мирослава Дерменджиева

Първата панелна дискусия в рамките на форума - "Спестяване, инвестиции и възможности", събра представители на инвестиционната сфера (Наталия Петрова, "Конкорд Асет Мениджмънт"), банковия сектор (д-р Николай Лазаров, Пощенска банка) и пенсионните дружества (Владислав Русев, Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване).

Снимка 660767

Източник: Мирослава Дерменджиева

Те обсъждаха реални казуси, включително - на присъстващи в залата и показаха алтернативи на банковия депозит.

Един от водещите данъчни консултанти в България - Велин Филипов (Институт на дипломираните експерт-счетоводители в България) представи проблематиката на данъчното третиране на инвестициите при физическите лица. Основен фокус беше оптимизацията на задълженията чрез необлагаеми доходи и облекчения.

Снимка 660768

Източник: Мирослава Дерменджиева

"Вечната" тема с имотите беше в основата на протеклата при изключителен интерес едноименна дискусия в рамките на форума. Мирослав Владимиров (ИУ-Варна/ЕРА България), Георги Георгиев (Инвестбанк) и Петър Сотиров (VM Invest) представиха тенденциите на пазара на недвижимости у нас и актуалната ситуация в кредитирането.

Снимка 660769

Източник: Мирослава Дерменджиева

Дигитализацията като по-лесен път към класически инструмент за създаване на доходност - застраховката "Живот" с инвестиционен елемент, представи в своята презентация изпълнителният директор на онлайн брокера "Болерон" Александър Цветков. Той се включи и в дискусията "Дигиталните финанси на бъдещето".

Снимка 660770

Източник: Мирослава Дерменджиева

В нея взеха участие също Пламен Дильовски (Futura) и Владислав Драмалиев (фондация "Битхоуп"). Те дискутираха различните алтернативни инвестиционни възможности, които включват също и ETF-и и криптовалути.

Снимка 660771

Източник: Мирослава Дерменджиева

"Организирахме "Money.bg Лични Финанси" като едно по-различно събитие. Целта ни беше не просто да съберем експерти на едно място, а да отговорим на реалните въпроси на реалните хора - същите, които са и наши читатели. Смятам, че форумът изпълни своята цел и големият интерес към него ни мотивира да работим и по други подобни проекти", коментира главният редактор на Money.bg Георги Минев.

*Настоящият материал е с информативна цел и не представлява инвестиционен съвет