Да ти плащат години наред без да работиш звучи като сбъдната мечта (или поне като успешна кариера в някои държавни структури в нашата част от Европа), но все по-възможно изглежда именно това да бъде "новото нормално" за милиони хора. С така наречения безусловен базов доход започват изпитания и в Англия, съобщава "Гардиън". Това е поредната държава, която търси отговор на въпроса каква трябва да бъде социалната политика през следващите десетилетия.

Контекст: Безусловен базов доход (ББД или на английски universal basic income) представлява твърда сума, която гражданинът получава всеки месец без значение дали работят, или не. Като концепция съществува още от XVI век, но до момента не е прилаган масово в практиката. Обикновено целта му е да покрие базовите потребности, като някои икономисти смятат, че с него може да се замести цялостната социална система на местно и държавно равнище.

По 1200 евро без работа: Германия експериментира с безусловен доход

По 1200 евро без работа: Германия експериментира с безусловен доход

Ще спрете ли да работите, ако можехте да получавате даром по 1200 евро на месец, с които да се издържате? А какво ще правите с парите и как те биха ви променили? На тези въпроси търси отговор един експеримент в Германия

Все повече в академичните кръгове обаче се говори за разширяване на обхвата на ББД. Причината - автоматизират се все повече традиционно "човешки" дейности и заетите с тях вероятно ще се наложи да се трудят почасово или при по-ниски възнаграждения в други сфери, докато приходите на предприятията ще се запазят или увеличат. Така възниква необходимостта от механизъм, който да предпази засегнатите хора от бедност.

Испания тества безусловен базов доход между €420 и €1015 месечно

Испания тества безусловен базов доход между €420 и €1015 месечно

Първоначално от него ще могат да се възползват 100 000 семейства в страната

В Англия дебатът се пренесе на парламентарно равнище още по време на пандемията, когато цели индустрии спряха работа, а последната зима, през която много домакинства трябваше да избират между ядене и отопление, дава нови аргументи на привържениците на идеята.

Детайли: Пилотната програма на територията на Англия е с изключително скромен обхват - сред доброволци ще бъдат избрани 30 души, които в продължение на 2 години ще получават по 1600 паунда на месец без никакви други условия. Те ще са от Североизточна Англия и от Северен Лондон. 20% от тях ще са хора с увреждания.

Ричард Брансън: Всички заслужават безусловен базов доход

Ричард Брансън: Всички заслужават безусловен базов доход

Това е нещо важно и един ден ще стане необходимост, смята милиардерът

Ще бъде набрана и контролна група, която през същия период ще трябва да се справя само със собствените си сили. Параметрите са подобни на аналогична програма, която в момента е в ход в Уелс.

Финландия експериментира с €560  безусловен базов доход

Финландия експериментира с €560 безусловен базов доход

Предстои парламентът да одобри пробното въвеждане на гражданска заплата

"Това е сериозна сума. ББД обикновено покрива само базовите потребности, но искаме да видим какъв ефект има той върху психическото и физическото здраве на хората - без значение дали ще изберат да работят, или не. Обществото ни се нуждае от някаква форма на базов доход през следващите години заради климатичните и технологичните промени и предстоящият индустриален преход", коментира Уил Строндж, директор на неправителствната организация Autonomy, която подкрепя инициативата.

От друга страна: Критиците на ББД отбелязват, че това е едно много скъпо начинание, което сериозно може да навреди на останалите ключови функции на държавата. Освен това съществува опасението и че размерът на ББД никога няма да е такъв, че да изпълнява всичките си цели:

  • Ако е прекалено малък, той няма да е достатъчно полезен на хората, а, в същото време, ще отнеме ресурси, които биха били полезни другаде;
  • Ако е прекалено голям, никой няма да иска да се труди и в един момент ще стане невъзможно запълването на даже хипотетично намаляващ брой работни места - а историята е доказала, че всеки технически скок всъщност създава заетост, вместо да я свива.

Какво следва: Резултатите от толкова малко по обхват изпитание със сигурност няма да променят фундаментално социалната политика, но може на тях да стъпи по-мащабен опит за въвеждане на ББД при условия, които да гарантират максимални ползи за всички.