Кипърският икономист Кириакос Какурис е новият вицепрезидент и член на Управителния комитет на Европейската инвестиционна банка. От съобщение до медиите става ясно, че след решение на акционерите на банката - държавите членки на ЕС, той заменя на поста Лиляна Павлова.

Бившият български министър беше вицепрезидент на ЕИБ от ноември 2019 г. Тя е цитирана със следния коментар: "Във времена на нестабилност ние преодоляхме предизвикателствата, породени от пандемията от Ковид-19 и руското нахлуване в Украйна, като оказахме трайно въздействие върху живота на гражданите както в Европейския съюз, така и извън него. Много се радвам, че моят приемник е вицепрезидентът Кириакос Какурис, който отлично познава банката и му пожелавам много успехи в новата му роля".

За 2022-а Групата на ЕИБ е инвестирала в България 494 милиона лева

За 2022-а Групата на ЕИБ е инвестирала в България 494 милиона лева

ЕИБ се ангажира да увеличи заемите за екологични приоритети и за евентуално съфинансиране по българския План за възстановяване и устойчивост в транспорта и енергетиката

Президентът на ЕИБ Вернер Хойер ѝ пожелава "успех в бъдещите ѝ планове".

Кой е той?

Икономист по образование, Какурис е член на Съвета на директорите на ЕИБ в продължение на близо 20 години, като за няколко години е бил председател на Комитета по етика и вътрешен контрол на банката.

Преди назначаването му за вицепрезидент на ЕИБ той е заемал длъжността на директор по въпросите на стратегията и координацията в Министерството на финансите на Кипър, а преди това - на отдел "Международни финансови институции и финансово управление на централното правителство" в Министерството на финансите на Кипър, става ясно от пресинформацията.