Апелативният съд в САЩ постанови, че Volkswagen не може да избегне потенциалните финансови претенции на районите, които ги съдят, след като Солт Лейк Сити в Юта и Хилсбъроу във Флорида осъдиха гиганта, че завишаващите показанията дизелови емисии вредят на природата. Сега всеки отделен регион в страната може да заведе дело срещу компанията.

До момента Volkswagen постигна извънсъдебно споразумение за изплащането на 20 млрд. долара след наказателни и граждански обвинения срещу компанията, след като стана ясно, че тя е манипулирала данните за въглеродните емисии на дизеловите си автомобили. След новото решение на съда, това споразумение, постигнато на федерално равнище, не пречи компанията да бъде съдена и от регионите в страната.

Volkswagen загуби ключово дело по Dieselgate в Германия

Volkswagen загуби ключово дело по Dieselgate в Германия

Компанията е платила над €30 млрд. заради скандала

"Нищо в Закона за чистия въздух не показва, че Конгресът е имал намерение да защити производителите от щатските и местните правителства", се посочва от Апелативния съд на САЩ. От Volkswagen се признаха за виновни, че са използвали софтуер, за да изкривят данните по време на тестовете за емисии, в някои случаи надвишаващи нормата с 40 пъти.

Самият Апелативен съд признава, че решението му може да доведе до изключително високи разходи за Volkswagen. "Но до този резултат доведе действие, което не е можело да бъде предвидено от Конгреса: умишленото замърсяване на въздуха от Volkswagen", посочват от институцията.

За момента Volkswagen ще трябва да плати по 5 хил. долара дневно на всеки от двата района за поне 6100 "замърсяващи" автомобила. Още през 2018 г. съдия Чарлз Брайър посочи, че потенциалните разходи на компанията "може да достигнат 30,6 млн. долара дневно и 11,2 млрд. долара годишно."

Volkswagen не очаква автомобилният пазар да се възстанови по-рано от лятото

Volkswagen не очаква автомобилният пазар да се възстанови по-рано от лятото

Компанията обмисля и нови правила, за да гарантира, че работниците във фабриката работят на безопасно разстояние

От гиганта посочиха, че ще поискат преразглеждане от Върхновия съд на САЩ, ако е необходимо. По думите им отсъждането противоречи на предишни съдебни решения. "Останалите съдилища правилно разпознаха, че ще настъпи хаос, ако хиляди населени места могат да регулират обновленията на софтуера на компаниите, който е присъща черта на всеки един съвременен автомобил и, в този случай, понижава емисиите", посочват от Volkswagen.