Производител на електроуреди в Южен Китай среща трудности при доставката на продуктите си до Русия, не поради някакви проблеми с джаджите, а защото големите банки в Китай ограничават плащанията за такива транзакции от загриженост заради санкциите на САЩ.

За да уреди плащанията за своите електрически стоки, базираната в Гуангдонг компания обмисля използването на валутни брокери, активни по границата на Китай с Русия, каза основателят на компанията Уанг, който поиска да бъде представен само с фамилията си, пише Reuters.

САЩ наложиха набор от санкции на Русия и руски организации, откакто страната нахлу в Украйна през 2022 г. Сега заплахата от разширяването им към банките в Китай - държава, която Вашингтон обвинява за "захранването" на военните усилия на Москва, затруднява финансовите операции, което пречи дори на невоенната търговия от Китай към Русия.

Това представлява нарастващ проблем за малките китайски износители, казаха за Ройтерс седем търговски и банкови източника, запознати със ситуацията.

Тъй като големите банки в Китай се оттеглят от финансирането на транзакции, свързани с Русия, някои китайски компании се обръщат към малки банки на границата и подземни канали за финансиране, като парични посредници - дори към забранената официално в Китай криптовалута. Други компании просто са се оттеглили изцяло от руския пазар, казаха източниците на агенцията.

Китайски банки спряха да приемат юани от Русия

Китайски банки спряха да приемат юани от Русия

Причината са западните санкции

Минаване "Под земята"

Мениджър в голяма държавна банка, който преди това е използвал, казва на Уанг, че кредиторът се притеснява от възможни санкции на САЩ при работа с руски транзакции, каза Уанг.

Банкер в една от четирите големи държавни банки в Китай сподела, че е та е засилила контрола върху свързаните с Русия бизнеси, за да избегне риска от санкции. "Основната причина е да се избегнат ненужни неприятности", каза банкерът, пожелал анонимност.

От миналия месец китайските банки са засилили контрола си върху транзакциите, свързани с Русия, или са спрели изцяло бизнеса си, за да избегнат засягането им от американските санкции, казаха източниците.

"Транзакциите между Китай и Русия все повече ще минават през "подземни" канали", каза ръководителят на търговска организация в югоизточна провинция, която представлява китайския бизнес с руски интереси. "Но тези методи носят значителни рискове."

Как Русия и Китай търгуват с мед, заобикаляйки данъци и санкции

Как Русия и Китай търгуват с мед, заобикаляйки данъци и санкции

Продажбите на нов метал, маскиран като скрап се виждат от несъответствие между китайските и руските митнически данни

Извършването на плащания в криптовалута, забранено в Китай от 2021 г., може да е единствената опция, каза базиран в Москва руски банкер, тъй като "е невъзможно да се премине през KYC (know-your-customer) в китайски банки, големи или малки".

Народната банка на Китай и Националната администрация за финансово регулиране, регулаторът на банковия сектор в страната, не отговориха на запитванията на Ройтерс за коментар.

Предупрежденията на САЩ

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, след като се срещна с първия дипломат на Китай Ван И в продължение на пет часа и половина в Пекин в петък, каза, че е изразил "сериозна загриженост" , че Пекин "задвижва бруталната агресивна война на Русия срещу Украйна".

Все пак посещението му, което включваше среща с президента Си Дзинпин, беше последната от поредица от стъпки, които смекчиха обществената ожесточеност, която доведе отношенията между най-големите икономики в света до исторически дъна миналата година.

Въпреки че официални лица предупредиха, че Съединените щати са готови да предприемат действия срещу китайски финансови институции, улесняващи търговията със стоки с двойно гражданско и военно приложение, и САЩ предварително са обсъдили санкции срещу някои китайски банки, американски служител каза пред Ройтерс миналата седмица, че Вашингтон все още не го прави имат план за прилагане на такива мерки.

Китай рязко намали доставките на машини и оборудване за Русия

Китай рязко намали доставките на машини и оборудване за Русия

Търговският стокооборот между двете страни през 2023 г. достигна рекордните $240 милиарда

Спад в бизнеса, свързан с Русия

Почти всички големи китайски банки са спрели сетълменти от Русия от началото на март, каза мениджър на регистрирана компания за електроника в Гуангдонг.

Някои от най-големите държавни заемодатели отчетоха спад в бизнеса, свързан с Русия, обръщайки скока на активите след инвазията на Русия.

Сред голямата четворка, China Construction Bank отчете спад от 14% в активите на руския си филиал миналата година и при Agricultural Bank of China има 7% спад, според последните им документи.

За разлика от тях, Industrial and Commercial Bank of China, най-големият кредитор в страната, отчете 43% скок на активите на руското си звено.

Някои селски банки в североизточен Китай по протежение на руската граница все още могат да събират плащания, но това доведе до затруднение, като някои бизнесмени казват, че са се редили на опашка от месеци, за да открият сметки.

Химическа и машинна компания в провинция Дзянсу чака от три месеца да открие сметка в Jilin Hunchun Rural Commercial Bank в североизточната провинция Jilin, каза Лиу, който работи във фирмата и също поиска да бъде идентифициран с фамилно име.

Bank of China блокира плащане от руски клиенти на Лиу от февруари, а банков кредитен служител каза, че фирмите, изнасящи тежко оборудване, са изправени пред по-строги прегледи при получаване на плащания.

Мениджърът на регистрираната компания в Гуангдонг каза, че тяхната фирма е открила сметки в седем банки от миналия месец, но никоя не се е съгласила да приема плащания от Русия.

"Отказахме се от руския пазар", каза мениджърът. "В крайна сметка не получихме повече от 10 милиона юана (1,4 милиона долара) плащания от руска страна и просто се отказахме. Процесът на събиране на плащанията е изключително досаден."