Тази малка страна, преживяла поредица от преврати и диктатури, днес е една от най-успешните държави в Латинска Америка. Има най-ниските нива на корупция, престъпност и икономическо неравенство сред населението. Уругвай се конкурира при равни условия с европейските страни в областта на личната свобода, демокрацията и демокрацията

Уругвай е държава, притисната между Бразилия и Аржентина. Населението е само около 3,5 милиона души. Подобно на други бивши испански колонии, страната не избегна почти век и половина гражданска война , политически сътресения, катастрофална намеса и подчиняването на местните активи от Великобритания и Съединените щати.

Снимка 362327

Източник: fifa.com

Как местните жители избягаха от постколониалната бедност? Защо Уругвай е толкова богат?

Уругвай няма богати находища на въглеводороди, редкоземни метали или други скъпи ресурси. Както и преди десетилетия, селското стопанство остава водещ сектор на икономиката.

Въпреки това, според оценки на Световната банка , страната е лидер в региона по отношение на процента на хората, принадлежащи към средната класа. Тук тази социална прослойка е над 60% от населението. За сравнение, в съседна Бразилия този показател е 40%, а в Русия - само 32%.

С номинален брутен вътрешен продукт на човек от населението от малко над 20 000 долара Уругвай се нарежда на 48-мо място в света.

Страната е на 4-то място по покупателна способност на глава от населението на континента и на 60-та позиция в света. Но за разлика от много страни, Уругвай може да се похвали с най-добрия индекс Джини (39,7) , показател за равномерното разпределение на доходите сред населението.

Страната използва прогресивна данъчна скала: хората, които печелят по-малко от $12 хиляди годишно, не плащат данък върху доходите. Тези, които получават $17 хиляди, плащат 10% на държавната хазна. Максималният данък е 36% за милионери. Нерезидентите (лица, които не са гражданин на държавата, в която пребивават в момента) в страната, независимо от приходите си , плащат 12%.

Уругвай освен всичко друго се прочу и с най-аскетичния президент в историята на човечеството - Хосе Мухика, който беше лидер на страната през периода 2010-2015 година.

Хосе Мухика отказа да живее в президентския дворец, предпочитайки обикновена селска къща. Даряваше 90% от заплатата си за благотворителност, отказа се от пенсията си, караше стар Volkswagen Beetle и нямаше банкови сметки. Хосе не беше идеален президент, но при него хората буквално разцъфтяха. Между другото, неговата личност бе удостоена с Нобелова награда за мир.

Снимка 452950

Източник: pixabay

Латиноамериканската Швейцария

През годините на военна диктатура уругвайците национализираха земи и предприятия, които бяха в ръцете на чуждестранни кампании. До днес почти всички промишлени предприятия в страната принадлежат на държавата.

Формулата за успех на Уругвай обаче се основава не на индустрията, а на банковия и финансовия сектор . Столицата на страната Монтевидео е регионален център за финансови услуги. Територията на Уругвай е много благоприятна за правене на бизнес. Това е най-голямата офшорна зона в Новия свят.

Анализаторите отбелязват , че когато регистрира предприятие в Уругвай, чуждестранният предприемач трябва да премине само през пет процедури, а одобрението за извършване на бизнес може да бъде получено за 7 дни. В други страни от региона това отнема поне месец и половина, а броят на регистрационните събития достига 9 процедури.

Освен това бизнесмените, които решат да свържат живота си с Уругвай, са освободени от данъци до 10 години. Няма нужда да плащате данъци върху активи, останали в чужбина. Фирма може да бъде открита с всеки притежаващ редовен паспорт. Няма регулации или ограничения за подбор на персонал.

Уругвай инвестира $4 милиарда в завод за "зелен" водород

Малка южноамериканска страна инвестира $4 милиарда в завод за "зелен" водород

Заводът ще се строи от американска компания

Такива данъчни облекчения и официалните правителствени политики, насочени към привличане на чужд капитал и имигранти от цял ​​свят, превърнаха Уругвай в привлекателна инвестиционна дестинация.

Уругвай има и едно от най-ниските нива на корупция. Заедно с Чили заема първо място в Латинска Америка по най-нисък показател "Индекс за възприемане на корупцията" на организацията Прозрачност без граници.

Трябва да се каже обаче, че държавата се намесва във всички сфери на икономиката, включително и в сивата икономика. Но в същото време не тиранизира и не поставя никого извън закона. Мухика разреши абортите, като по този начин освободи жените от незаконни операции. Той легализира проституцията, която така или иначе си съществува, но нещастните случаи.

В Уругвай наказанията за употреба на марихуана бяха премахнати и търговията с твърди наркотици просто замря. Тук дори позволиха еднополовите бракове, без да се карат с християните-традиционалисти. Така броят на недоволните се сведе до минимум, а държавата получи приток на легализирани средства.

Уругвайците също имат късмет с географското си местоположение: достъп до океана, топъл климат и близост до водещите сили в региона - Аржентина и Бразилия. Обявявайки политика на неутралитет, Уругвай си сътрудничи и влиза в търговски съюзи както със Съединените щати, така и с Китай. Властите в Монтевидео обаче не се присъединиха към БРИКС.

Като цяло уругвайците са оптимисти за бъдещето. Страната изгражда пазарна икономика заедно със социални програми. Тя се развива бързо, няма външни врагове и, изглежда, всичките й трудни времена са зад гърба.