Преди седмица в Швейцария се проведе референдум, с който бе одобрен закон, целящ да ускори развитието на възобновяемите енергийни източници. Това е част от стремежа на страната да постигне въглеродна неутралност до 2050 г.

Официалните резултати показват, че почти 69% от швейцарските гласоподаватели са подкрепили закона за "сигурно електроснабдяване, основано на възобновяеми енергийни източници". Резултатите препотвърждават очертаващите се тенденции според социологическите проучвания, публикувани преди общонационалния референдум.

Високите проценти идват на фона решение от преди по-малко от два месеца на Европейския съд по правата на човека. Според него Швейцария е първата осъдена държава, защото не е направила достатъчно за борбата с изменението на климата.

Снимка 670270

Източник: iStock

Министърът на околната среда и енергетиката Алберт Рьости определи закона като "важен етап за укрепване на сигурността на доставките" в Швейцария, особено през зимните месеци.

Законът за възобновяемите енергийни източници беше одобрен от парламента миналата година, а правната инициатива се радва на пълна подкрепа от повечето екологични организации, сред които и водещите "Грийнпийс" и WWF.

Представители на "Грийнпийс" вече коментираха, че резултатите очевидно определят ядрената енергетика като остаряла и призоваха за определянето на краен срок за окончателното спиране на двата реактора на атомната електроцентрала в Безнау".

"Зелени заедно"

е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса.

Научете повече тук:

zelenizaedno.bg

Какво предвижда законът?

Законът има за цел да увеличи сегашния незначителен дял на вятърната и слънчевата енергия в енергийния микс на Швейцария и бързо да увеличи броя на хидроцентралите, така че страната да бъде по-малко зависима от вноса на електроенергия.

Предвиждат се 16 хидроенергийни проекта - сектор, който през миналата година представлява 57% от производството на електроенергия в страната. Те включват изграждане на нови язовири или разширяване на вече съществуващите.

Снимка 670269

Източник: iStock

Нормативният документ планира инсталирането на соларни панели на покривите и фасадите на сградите. Освен това улеснява издаването на разрешителни за монтиране на вятърни турбини и изграждането на големи слънчеви инсталации.

Това среща донякъде оправдани критики и опасения, че законът ще ускори мащабните енергийни проекти и ще промени изцяло девствените алпийски пейзажи на Швейцария, като ги покрие с вятърни турбини и соларни панели.

От правителството заявяват в отговор, че проектите ще се разглеждат поотделно и изграждането на големи съоръжения в "биотопи от национално значение", както и в резервати за мигриращи птици ще остане забранено, макар и с някои изключения.

Актуално състояние и перспективи за ВЕИ

По данни, публикувани на сайта на Федералния съвет на Швейцария, делът на енергията от възобновяеми източници в общото потребление на енергия понастоящем е над 25%. Благодарение на ефективно прилаганите инструменти за стимулиране и подкрепа се очаква енергийният преход да се ускори.

Делът на енергията от възобновяеми източници в общото потребление на енергия се е увеличил с над 10% от 1990 г. насам. Към 2020 г. делът е около 27%, което отрежда на Швейцария място в горната част на класацията, при средна стойност за ЕС (малко под 19 %). Първенците на Европа са Швеция (60%) и Финландия (около 44%).

ЕС добави рекорден брой вятърни мощности през 2023 г. и пак изостава от целта за зелена енергия

ЕС добави рекорден брой вятърни мощности през 2023 г. и пак изостава от целта за зелена енергия

От вятърната енергия е произведена 19% от електроенергията в ЕС миналата година

Макар че процентите на слънчевата енергия в общия производствен микс на Швейцария все още е нисък, в абсолютно изражение той се е увеличил повече от всички останали "нови" ВЕИ-та. Тази тенденция се запазва както по отношение на частните потребители, така и на промишлеността.

Според експерти потенциалът в тази област далеч не е изчерпан. Фотоволтаичните инсталации във високите алпийски райони ще играят особено важна роля в бъдеще, тъй като тяхната мощност остава висока дори през зимата, когато тази на електроцентралите в равнините намалява.

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на Кауфланд България, UniCredit Bulbank, Cargotec, RÖFIX, Insaoil, GreenPoint Logistics, Toki.bg, Инвестбанк, BILLA България.