Само ден, след като заведе над дузина дела срещу Binance, американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) обяви аналогични действия срещу друга от най-големите крипто борси - Coinbase. Според регулатора компанията управлява своята платформа за търговия с криптоактиви като нерегистрирана национална борса за ценни книжа, брокер и клирингова агенция.

Случилото се веднага удари по акциите на компанията, която, за разлика от Binance, е търгувана на борсата.

Детайли: Според SEC Coinbase са натрупали милиарди долари в периода от 2019 г. до момента чрез осигуряването на възможност за незаконна покупка и продажба на ценни книжа под формата на криптоактиви. В същото време, инвеститорите са били лишени от различни изискващи се от разпоредбите защити, не са спазвани изискванията за водене на документация и липсват гаранции срещу конфликт на интереси.

13 тежки US обвинения срещу Binance

13 тежки US обвинения срещу Binance

Комисията по ценните книжа и борсите твърди, че платформата застрашава парите на вложителите

Комисията също така обвинява Coinbase, че не е регистрирала предлагането и продажбата на своята програма за т.нар staking, т.е. доказателство за залог. Този процес позволява на потребителите да участват във верифицирането на blockchain транзакции в рамките на консенсусен механизъм и да бъдат награждавани за това. Вероятността за участие във верификацията се повишава с увеличаването на заложените от съответният потребител активи.

От друга страна: Все още Coinbase няма официален коментар по случая. Очаквано е обаче какво ще каже компанията - през март, когато SEC формално я уведоми за започналата процедура, в блога си тя публикува позиция със заглавие "Поискахме от SEC разумни правила за крипто за американците, вместо това получихме заплаха за дело".

Споразумение да $100 милиона: Coinbase се договори с регулаторите в Ню Йорк

Споразумение да $100 милиона: Coinbase се договори с регулаторите в Ню Йорк

Акциите на крипто борсата отбелязаха значителен скок, покачвайки се с над 12%

Още нещо: Още преди началото на търговията в САЩ акциите на Coinbase се сринаха с 20% и приключиха отново "на червено".

В съдебните документи на SEC са посочени някои токени, които според регулатора неправомерно са продавани като ценни книжа - Solana (SOL), Cardano (ADA), Polygon (MATIC), Filecoin (FIL), Sandbox (SAND), Axie Infinity (AXS), Chiliz (CHZ), Internet Computer (ICP), Voyager Token (VGX), NEAR protocol (NEAR), NEXO, FLOW и DASH. Всички те в момента бележат спад.

Междувременно, Fortune съобщи, че според данните на PitchBook през първата четвърт се наблюдава 80% срив на инвестициите в крипто на годишна база, което е значително по-лошо представяне в сравнение с останалите сектори.