Британската банка HSBC публикува шокираща оценка за повишението на здравните разходи по света в резултат на изменението на климата. Една от най-големите финансови компании в света прогнозира, че здравните разходи на най-бързо развиващите се икономики в света могат да достигнат почти 10 трилиона щатски долара годишно до 2050 година.

В анализ, озаглавен "Бъдещи градове: глобалното затопляне и рисковете за здравето", HSBC Global Research прогнозира, че изменението на климата ще допринесе за петкратно увеличаване на цената на общественото здраве, пише GreenTech.bg. Така е, защото по-високите температури водят до увеличаване на риска от топлинен удар, дехидратация и дихателни проблеми. Освен това глобалното затопляне ще даде "турбо" ускорение на развитието на някои заболявания.

"Тази съвкупност от фактори - въздействията върху здравето заради влошаващите се климатични условия, демографските промени и икономическият растеж - ще доведат до съществени нови изисквания за медицинска помощ", заявяват експертите на HSBC.

Те са установили, че въздействието на климатичните промени върху здравето на хората вероятно ще се засили от застаряването на населението в развиващите се икономики. Очаква се към 2050 година броят на хората над 65 години да се увеличи драстично, което ефективно ще удвои дела на възрастните хора в глобалното население. А това е група, която е доста чувствителна към въздействията на по-екстремния климат. От HSBC казват, че връзката между изменението на климата и грижите за здравето на възрастните хора ще доведе дотам здравните разходи да се увеличат още по-драматично.

"Според нашите изчисления, разходите за здравеопазване в абсолютни стойности могат да нараснат почти пет пъти до 2050 г. до 9,8 трилиона долара годишно, въз основа на очакваното средно увеличение на БВП за тези страни ..." Приблизително половината от тази сума ще бъде насочена към хората на възраст над 65 г., според HSBC.

Националните правителства ще понесат в голяма степен тежестта на тези увеличени разходи за здраве, тъй като и сега те в развиващите се икономики са покрити от държавата, но HSBC признава, че това може да се промени, тъй като разходите за здраве се ускоряват.