25 американски щата с републиканци в управлението си заведоха съдебен иск срещу Министерството на труда в опит да блокират въвеждането на нови правила, които ще дават възможност на мениджърите на пенсионни фондове да вземат под внимание климатичните промени и ред други фактори на екологичното, социално и корпоративно управление (ESG), съобщава CNN.

Според коалицията, предвождана от главния прокурор на щата Юта Шон Рейес новите разпоредби нарушават федералното законодателство, поставят в риск милиарди долари от спестяванията на хората и са водени единствено от политическа идеология. Сред щатите има два на Демократическата партия - Кентъки и Луизиана, но там главните прокурори също са републиканци.

Кентъки обяви война на световни банки заради ESG

Кентъки обяви война на световни банки заради ESG

Според управляващите финансовите институции бойкотират развитието на традиционната енергетика

По времето на Доналд Тръмп беше блокирана възможността пенсионните фондове да оценяват потенциалните си инвестиции по ESG критерии, но това се променя след 30 януари.

Републиканската партия, която има традиционно силна връзка с нефтената промишленост и други индустрии от "традиционната енергетика" смята, че "администрацията на Байдън прокарва своя дневен ред по темата с климатичните промени, като поставя в риск спестяванията за пенсия на всички".

Какво е ESG и как променя бизнеса?

Какво е ESG и как променя бизнеса?

И защо компаниите вече не могат да пренебрегват ESG тематиката

Според 25-те щата разпоредбите на Министерството на труда ще позволят на фондовете да действат "със смесени мотиви" и "ще затруднят бенефициентите да контролират такова поведение".

25-те щата, които са страна по делото, са: Алабама, Аляска, Арканзас, Флорида, Джорджия, Айдахо, Индиана, Айова, Канзас, Кентъки, Луизиана, Мисисипи, Мисури, Монтана, Небраска, Ню Хемпшир, Охайо, Южна Каролина, Северна Дакота, Тенеси, Тексас, Юта, Вирджиния, Западна Вирджиния и Уайоминг.