Нов фронт във войната между консервативните политици и ориентираните към устойчиво развитие инвеститори се отвори в американския щат Кентъки. Там републиканското политическо ръководство обяви, че може да изтегли инвестициите си от ред големи финансови институции като JPMorgan Chase, BlackRock и Citigroup с мотива, че "бойкотират енергийните компании". Заплахата дойде от щатския ковчежник Алисън Бол.

Според него "когато компаниите бойкотират изкопаемите горива, те преднамерено лишават от жизнено необходим капитал знакови за Кентъки индустрии. Традиционните енергийни източници захранват нашата икономика, предоставят работни места и държат домовете ни топли".

Най-добрите и най-лошите ESG фондове на 2022 година

Най-добрите и най-лошите ESG фондове на 2022 година

Топ 10

В края на миналата година беше приет и закон, според който за бойкот се счита всеки отказ от бизнес сътрудничество с дадена компания заради нейната ангажираност с добив, производство, транспорт и продажби на изкопаеми горива и "отказ тя да се ангажира с екологични цели отвъд изискваните от закона".

В текста се подчертава, че банките, които отказват финансиране на такива компании в опит да декарбонизират портфолиото си, както и инвестиционните компании, които приоретизират борбата с климатичните промени и социалното неравенство при избора си на активи "в съучастие принуждават компаниите от сектора на изкопаемите горива да канибализират съществуващия си бизнес".

Какво е ESG и как променя бизнеса?

Какво е ESG и как променя бизнеса?

И защо компаниите вече не могат да пренебрегват ESG тематиката

Застрашени от дивестиране са следните финансови институции: BlackRock, BNP Paribas, Citigroup, Climate First Bank, Dankse Bank, HSBC, JPMorgan Chase, Nordea Bank, Schroders, Svenska Handelsbanken и Swedbank.

Отговорът на засегнатите

ESG Today отбелязва, че всъщност голяма част от включените в списъка са сериозни инвеститори и в традиционната енергетика, и във ВЕИ.

"Факт е, че нашето финансиране на американските традиционна и възобновяема енергийни промишлености е сред най-големите. Това включва и Крентъки, където обслужваме някои от най-големите енергийни компании и оператори. Вярваме, че нашите бизнес практики отговарят на закона и се надяваме, че един по-дълбок преглед на фактите ще доведе до преосмисляне", заявиха от JPMorgan.

BlackRock, които са най-големият мениджър на активи в света, също подчертаха, че не бойкотират никого и ще продължат да бъдат инвеститори "в целия енергиен сектор".

Контекст

Случващото се в Кентъки е част от общата офанзива на Републиканската партия (традиционно близка до нефтения бизнес) срещу навлизането на ESG принципите в инвестициите и корпоративното управление. 19 щатски главни прокурори в отворено писмо атакуваха BlackRock за това, че инвестиционната компания според тях следва политика срещу изкопаемите горива, а Тексас също заплаши, че ще оттегли инвестициите си от няколко от водещите мениджъри на активи.

Нови евроизисквания ще засегнат българския бизнес - готов ли е?

Нови евроизисквания ще засегнат българския бизнес - готов ли е?

Става дума за подаването на информация за устойчивото развитие на предприятията

"Блумбърг" отбелязва в свой материал, че в реториката на ковчежника на Кентъки има някои пропуски по линия на фактологията. Макар традиционно щатът да е миньорски с пик от около 76 000 заети в сектора през 1949 г., към момента работещите във въгледобива са по-малко от 5000 души и продукция, по-ниска и от тази на Калифорния. Общо едва около 12 000 работни места (0,6%) могат да бъдат пряко свързани с производството на изкопаеми горива, а приносът им към БВП на щата е около 2%, което е под средното за страната.

На този фон, Ford строи в Кентъки голяма фабрика за батерии за електромобили, която ще разкрие 8500 нови работни места.

"Крепост" на изкопаемите горива в Кентъки всъщност е производството на електроенергия - почти 95% от мощностите в щата използват изкопаеми горива, като над половината са тецове на въглища. Както отбелязва "Блумбърг", след появата на евтиния шистов газ през последните 10 г. този тип централи останаха да работят предимнo като регулирани активи - с възможност да покриват разходите си през сметките на абонатите и със защита от общата динамика на електроенергийния пазар.

Четири европейски държави увеличават зависимостта си от въглища

Четири европейски държави увеличават зависимостта си от въглища

Енергийното изнудване на Путин остави ЕС с малко възможности

Това води до много сериозна цена на въглеродните емисии, която плащат всички граждани на Кентъки - двойно на средното за САЩ.

"Регулираните комунални услуги обикновено са силни политически играчи във всеки щат и в исторически план са се противопоставяли на опитите да се ограничи въглищната енергетика", отбелязват от "Блумбърг", като допълват, че компаниите, които предоставят регулирани комунални услуги са най-силно заинтересовани от запазването на статуковото.

В същото време, работещите в тях са 1550 души. Само в соларния сектор заетите са 1739.