Много устойчиви фондове не успяват да се представят особено добре през тази година, като са засегнати от излагането към технологии и други сектори, под натиска на нарастващите лихвени проценти. Устойчивите американски капиталови фондове се понижиха средно с 19,8% до 31 октомври, изоставайки от индекса S&P 500 с около процентен пункт.

Но една отличителна черта се откроява: както навсякъде другаде на пазара, стойността преодолява растежа. А размерът изглежда няма значение: фондовете за устойчива стойност с малка, средна и голяма капитализация до голяма степен побеждават своите колеги ориентирани към растеж.

Устойчивите фондове инвестират в компании, които печелят високи резултати по екологични, социални и управленски мерки, или ESG. Седем от 10-те най-големи ESG фонда в САЩ тази година са стойностни фондове, според Morningstar Direct.

"Зелени заедно"

е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса.

Научете повече тук:

zelenizaedno.bg

Последните по представяне 10 фонда, до 31-ви октомври, са фондове за растеж. Разликата в производителността отразява тенденциите в по-широкия пазар, където стойността надминава растежа с един от най-големите маржове от години.

Индексът S&P 500 Value се понижи само с 4,7% тази година срещу 26% спад на индекса за растеж на S&P 500. Много ESG фондове страдат от недостатъчно излагане към традиционна енергия, най-добрият сектор тази година в широкия индекс, с ръст от 63%.

Мандатите на ESG фондовете, често поставят ограничения върху енергийните акции за инвестиране, отсявайки производителите на нефт и газ поради тяхната роля във въглеродните емисии. Акциите от вятърна и слънчева енергия, са предпочитани в ESG пространството.

Представянето на този род инвестиционни схеми, също бе подкопано, поради излагането към технологии - традиционен фаворит в ESG. До голяма степен се смята, че секторът носи минимална пряка отговорност за въглеродните емисии. Независимо дали това е вярно или не, технологиите са най-зле представящият се сектор със спад от 26% през първите 10 месеца на 2022 г.

"Това беше двоен удар", казва Хортенз Биой, глобален директор на изследванията за устойчивост в Morningstar, позовавайки се на ударите от енергетиката и технологиите. Устойчиви лидери и изоставащи

Какво е ESG и как променя бизнеса?

Какво е ESG и как променя бизнеса?

И защо компаниите вече не могат да пренебрегват ESG тематиката

Голяма разлика е налице в представянето и разделя най-добре и най-слабо представилите се ESG фондове тази година.

Топ 10 фондове за акции:

 • 10-те най-добре представящи се фондове
 1. Baywood Socially Responsible / BVSIX
 2. Columbia U.S. ESG Equity Income ETF / ESGS
 3. Mesirow Small Company Sustainability / MSVIX
 4. Coho Relative Value ESG / CESGX
 5. Boston Trust Walden Small Cap / BOSOX
 6. DFA U.S. Sustainability Targeted Value Portfolio /DAABX
 7. Quantified Common Ground / QCGDX
 8. Praxis Value Index / MVIAX
 9. Gotham ESG Large Value / GESGX
 10. BlackRock Sustainable U.S. Value Equity / BSVKX
 • 10-те най-зле представящи се фондове:
 1. BlackRock Sustainable U.S. Growth Equity / BSGKX
 2. Parnassus Mid Cap Growth / PARNX
 3. Cromwell Tran Sustainable Focus / LIMIX
 4. Nuveen Winslow Large-Cap Growth ESG ETF /NWLG
 5. Putnam Sustainable Future / PMVAX
 6. Nuveen Winslow Large-Cap Growth ESG / NVLIX
 7. Eventide Gilead / ETGLX
 8. Brown Advisory Sustainable Growth / BAFWX
 9. ClearBridge Large Cap Growth ESG / LRGE
 10. Nuveen ESG Mid-Cap Growth ETF / NUMG

Източник: Morningstar Direct

И така, как най-добрите изпълнители излязоха напред? Отчасти чрез избягване на технологиите, придържане към избрани енергийни отрасли и старомодно подбиране на акции. Помислете за Baywood SociallyResponsible (тикер: BVSIX), малък фонд със само $8 милиона активи.

Той се нарежда като най-добре представящият се сред устойчивите американски капиталови фондове тази година. Управляван от базираното в Сан Франциско SKBA Capital Management, което контролира активи на стойност 1 милиард долара, фондът е намалял само с 2,5% до 31 октомври.

"Ние винаги търсим компании, които са неправомерно победени", казва Джош Роте, мениджър на фонда. Тази година осем от 10-те най-големи холдинга на Baywood победиха пазара. Неговият най-голям холдинг Atlas (ATCO) притежава два бизнеса: единият оперира контейнеровози, другият изгражда електроцентрали.

И двата сегмента се представиха добре на фона на растящите цени на транспорта и енергията, подхранвайки печалбите на акциите. Компанията прие частна оферта за изкупуване на цена от 15,50 долара за акция през ноември. Texas Pacific Land (TPL) беше още по-голям победител.

Компанията притежава 880 000 акра в богатия на енергия, слънце и вятър Пермски басейн, включително постоянни авторски права за енергия, добивана от територията. Земята "стана по-желана", казва Роте, тъй като компаниите се стремят да локализират производството си в евтиния регион на Западен Тексас.

Освен това, като собственик на земя, TPL не поема никакви оперативни разходи за добив на енергия, добавя той, една от причините да харесва акциите, които са се увеличили със 110% тази година. Фондът Mesirow Small Company Sust (MSVIX) също е в кръга на победителите.

Той дръпна напред отчасти, като остана лек по отношение на цикличните промени, компаниите, изложени на проблеми с веригата за доставки, и акциите с високи стойности, които могат да бъдат засегнати от скок на лихвените проценти, казва мениджърът на фонда Лео Хармън.

"Със сигурност не смятахме, че Федералният резерв ще увеличи лихвите до 400 базисни пункта", казва той, имайки предвид увеличението с четири процентни пункта на лихвения процент на федералните фондове тази година.

"Но ние очаквахме, че повишаващите се лихви и инфлацията могат да окажат натиск върху веригите за доставки и ще окажат влияние върху цикличните компании." Умелото подбиране на акциите също помогна. Фондът се възползва от печалбите в производителя на природен газ EQT (EQT), ръст от 90%, и ChampionX (CHX), компания за услуги за нефт и газ, ръст от 58%.

Акциите преминаха през ESG екраните на фонда, казва той, защото са "най-добрите в класа" и отбелязват "съществен напредък" по отношение на въглеродните емисии.

Също така полезен беше дялът в Lantheus Holdings (LNTH), компания за медицинска диагностика, с ръст от 93% поради силните продажби на нейния агент за изображения на рак на простатата, Pylarify. Harmon също отбеляза печалби в Calix (CALX), компания за телекомуникационно оборудване с ниша в селските райони.

Докато акциите са намалели със 17% тази година, Harmon харесва дългосрочните перспективи, залагайки, че ще се възползва от увеличените държавни разходи за широколентов достъп в селските райони. Boston Trust Walden Small Cap (BOSOX) стигна до челните класации чрез стриктно фокусиране върху качеството, казва мениджърът на фонда Ричард Уилямс.

"Избягването на риска се повиши, волатилността се увеличи и инвеститорите предпочитат по-силни компании с по-високо качество", казва той. "Определено се възползвахме от тази пазарна среда."

Фондът търси качествени компании с малка капитализация в целия икономически спектър. В енергетиката Уилямс предпочита компаниите за услуги пред проучването и производството, залагайки, че услугите ще осигурят по-стабилна и постоянна възвръщаемост.

Акциите се облагодетелстваха от печалбите във вътрешното производство, тъй като цените на петрола се покачиха. Мениджърите на фондове за растеж, от своя страна, казват, че продължават курса, очаквайки технологичните и други сектори в неблагоприятно положение да се завърнат.

"При всяка корекция обикновено имате първа фаза, която е сравнително безразборна и засяга акциите с по-висока стойност на растеж. Това е само математиката," казва Катрин Колинс, мениджър на фонда Putnam Sustainable Future (PMVAX), един от най-зле представилите се за годината, спад от 32% до 31 октомври.

Как да инвестирате с хоризонт 2023 година, според експерти от водещи фондове

Как да инвестирате с хоризонт 2023 година, според експерти от водещи фондове

Ще паднат ли още оценките на публичните и частните пазари?

Най-големите дялове във фонда включват Chipotle Mexican Grill (CMG), Danaher (DHR), CrowdStrike Holdings (CRWD), Thermo Fisher Scientific (TMO) и MSCI (MSCI). Освен Chipotle, с около 13%, всички са надолу с поне 15% тази година.

Технологиите обаче се повишиха и е напълно възможно лидерските бордове на фондовете да се променят, ако акциите с растеж поддържат инерция. Nasdaq Composite се повиши със 7,5% от 7 ноември, доста пред ръста на S&P 500 от 4,9%.

"Надяваме се, че сме преминали през по-голямата част от тази фаза на корекция", казва Колинс, чийто фонд държи 26% от активите си в технологии, включително акции като Palo Alto Networks (PANW) и Sunrun (RUN). Ако тя е права, това може да доведе до по-висока възвръщаемост навсякъде, независимо от стила на устойчивия фонд.

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на ProCredit Bank, LIDL, училище "Дени Дидро", Zagorka, Сердика Център, Cargotec, RÖFIX, Solvay Sodi, Insaoil, GreenPoint Logistics, Toki.bg, UniCredit Bulbank.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.