Падащите глобални цени на акциите и облигациите тази година, заедно с болката в частния капитал на фона на влошаващия се обем на сделките, накараха инвеститорите по целия свят да хвърлят мрежите си надлъж и шир за възможности.

В интервюта за Bloomberg News седем институционални инвеститори с около 2,3 трилиона долара в комбинирани активи под управление от Пекин до Торонто и Мелбърн очертаха инвестиционни планове за това колко предизвикателна ще бъде най-вероятно 2023 година.

Някои казват, че оценките на публичните и частните пазари трябва да паднат още повече, преди да похарчат големи суми, трупайки големи кешови запаси, които ще им позволят да реагират бързо, когато дадена инвестиционна теза се съгласува. Междувременно други забелязват области като редки метали като дом за своя капитал, тъй като дългосрочните промени оставят тези сектори готови за големи печалби.

Ето един поглед към тези стратегии и как те позиционират средствата си, дадени пред финансовото издание Bloomberg:

GIC Pte. (приблизително 690 милиарда долара)

За сингапурския държавен инвестиционен фонд GIC Pte. подготовката означава да имате готови пари, желание да ги похарчите и способност да купувате активи на ниска цена, докато други инвеститори ги разпродават.

Главният инвестиционен директор Джефри Яенсубхакидж е направил инвестиции, които предлагат защита от инфлация, и казва, че ценовият натиск ще продължи да расте на фона на тесните пазари на труда и недостатъчните инвестиции в суровини.

"Наличието на сух кеш означава, че когато се появят възможности, ще имате възможност да се разгърнете бързо и да не бъдете хванати в някакво несъответствие на активите и пасивите, което трябва да разрешите", каза той.

"За нас беше важно да се опитаме да преместим активи от класовете активи като облигации и акции в неща като недвижими имоти и защита от инфлация, където способността или да бъдем свързани със CPI, или способността с голямо търсене да повишаваме наемите с течение на времето, ни позволява известна защита срещу инфлацията."

Как да инвестирате с хоризонт следващите 10 години?

Как да инвестирате с хоризонт следващите 10 години?

Индексът S&P 500 се срина с повече от 22%, а облигациите загубиха около 14% от януари насам

В по-дългосрочен план инфраструктурните проекти и стоките могат да действат като хедж, каза той. Междувременно студентски квартири, които могат да се използват като хотели за туристи и пътуващи по работа през лятото, и телекомуникационна инфраструктура и недвижими имоти на ключови пазари като Япония и Австралия са сред ключовите му инвестиционни идеи.

Главният изпълнителен директор на GIC Лим Чоу Киат каза, че закупуването на вторични фондове за частен капитал по време на пандемията се е оказало доходоносно и е събудило апетита на фирмата да прави повече от този тип сделки.

"Възможността се отвори, така че екипът отговори на това и всъщност разположи много капитал в това пространство и генерира добра възвръщаемост", каза той. "Това е още един пример за нещо, което бихме искали да внедрим повече и да направим повече тук."

Fidelity International (613,3 млрд. долара)

Ан Ричардс, главен изпълнителен директор на Fidelity International, каза, че Азия, включително Китай, може да се възстанови в настроенията по-бързо от други части на света. "Динамиката в Азия спрямо динамиката в САЩ и Европа е доста различна", каза Ричардс по време на панел на Bloomberg New Economy Forum в сряда.

"Ние сме по-положителни за Азия като регион както от пазарна гледна точка, така и от гледна точка на потока за 2023 г." Ричардс каза, че вижда нарастващ интерес, към Азия и Китай. Неотдавнашното облекчаване на Covid мерките във втората по големина икономика и политическата подкрепа за сектора на имотите карат инвеститорите да залагат, че Си Дзинпин пренасочва вниманието си към икономическия растеж.

"Има много оптимизъм за това къде се намира Китай в своя цикъл на лихвена политика и ползите, които ще донесат за региона, както и вида на постепенното отваряне", добави тя.

AustralianSuper (272 милиарда австралийски долара, 184 милиарда щатски долара)

Главният инвестиционен директор на AustralianSuper Pty Ltd. Марк Дилейни възприема предпазлив подход. Неговата пенсионна компания, най-голямата в Австралия, започна да се отбранява в края на миналата година, намалявайки експозицията си към листвани акции и кредити.

"Изградихме позициите си в пари в брой и напоследък в инструменти с фиксирана лихва, неща, за които смятаме, че могат да се възползват от спад", каза Дилейни пред Bloomberg. През следващите 12 месеца е малко вероятно фондът да промени съществено разпределението на активите и остава загрижен за частните пазари.

"Това, за което сме най-предпазливи, са класовете активи, чиито стойности все още не са коригирани, и можете да поставите частния капитал в тази категория например и потенциално имуществото и може би инфраструктурата", каза той. "Пазарът на акции вероятно е направил повече от половината от корекциите си от върха до това, което според нас вероятно ще бъде дъното."

Вместо това фондът очаква да търси нови инвестиции, когато започнат да се появяват добри възможности след около 12 месеца. "Най-вероятно първото място, на което ще отидем, ще бъде да внедрим капитал във фиксирана лихва, тъй като те реагират на края на цикъла на затягане и евентуалния цикъл на облекчаване", каза той. "От това, ако цените на акциите продължат да се коригират, ще има възможности на пазара на акции, а също и като цяло на кредитните пазари приблизително по същото време."

Ontario Teachers Pension Plan (242,5 милиарда канадски долара, 183 милиарда щатски долара)

Главният изпълнителен директор Джо Тейлър търси активи за доходност, като основна цел са редкоземните минерали и метали. "Редки метали. Защото те са точно това - те са оскъдни и няма толкова много, които не са китайска собственост", каза той. "Можете да имате стоката, а не някакъв вид търгуван индекс, това не е голям пазар."

Това означава насочване към производителите на мед в Канада и Чили, литий от Латинска Америка и намиране на източници на кобалт. "Търсим партньори на частни начала; може да бъде проект. В миналото сме правили някои с Glencore и други", каза той.

Как да инвестирате на волатилни пазари?

Как да инвестирате на волатилни пазари?

Когато пазарът върви надолу, често е най-доброто време да вложите пари в дългосрочен план

"Дори и да сме много активни в това, няма да се окаже, че ще преместим пазара в това отношение." Освен това той претърсва пазарите, за да намери недостиг на сделки в по-широк план, от вериги за производство на батерии и производители на чипове до водоснабдяване, храни и индийски бизнес, където има относително малко мащабен бизнес. През август OTPP купи мажоритарен дял в Sahyadri Hospitals Ltd. като част от първото си частно изкупуване в Индия.

Partners Group (131 милиарда долара)

Председателят на Partners Group Holding AG Щефен Майстер има предвид проблемите и страданието на хората и бизнеса през последните години. Но от бизнес гледна точка сега е добър момент за сключване на сделки, каза той. "Строго казано за бизнеса и възможностите, това е времето, когато имате възможностите, защото икономиката не изчезва", каза той.

Майстер предупреждава, че това работи само за фирми, които са очаквали сътресенията. Partners Group изтласка рефинансирането до 2025 г. и хеджира голяма част от лихвените си експозиции, каза той. Последствията от неотдавнашната нестабилност на британския паунд биха помогнали за увеличаване на други възможности.

"Много човешко нещо е, когато погледнете публичните пазари, където хората са предубедени от незабавната реакция", каза той, като сред инвестиционните възможности, които той вижда, е близко до борсата -- преместване на далечни операции в страни по-близо до дома в Обединеното Кралство.

"През последните две години бяхте наистина загрижен и сега мисля, че можете да се отпуснете малко повече." По-дългосрочните теми като застаряващото население също са добър източник на сделки, добави Майстер. Това може да означава жилища или жилищни апартаменти, построени за отдаване под наем с достъпност и приобщаване. Други инвестиционни идеи включват логистика, хладилни складове и фармацевтични складове.

Temasek Holdings (403 милиарда сингапурски долара, 295 милиарда щатски долари)

Главният инвестиционен директор на Temasek International Рохит Сипахималани цитира инвестиционни теми като устойчив живот, нарастващо потребление, по-дълъг живот и здравеопазване. Но докато Майстер смята, че сега е моментът за сключване на сделки, Temasek забавя темпото на инвестициите.

Единият фокус е върху подпомагането на компаниите в портфолиото му да оцелеят в предстоящия икономически спад и да го използват, за да разширят и "укрепят позициите си" през следващата година, каза той. За нови сделки инвестиционният гигант ще бъде по-селективен.

"Ние сме предпазливи, защото не смятаме, че оценките отразяват напълно спада, който очакваме през следващите 12 месеца", каза той. "Причината да забавим темпото е заради средата за оценка - ще има по-добри възможности в бъдеще."

China Asste Management (1,79 трилиона юана, 253 милиарда щатски долари)

Въпреки резките спадове през тази година, китайският фондов пазар на акции А остава по-добър вариант от капиталовите пазари в САЩ, Европа или Хонконг, според Ричард Пан, главен инвестиционен директор на глобалните капиталови инвестиции в базираната в Пекин China Asset Management. Федералният резерв все още трябва да повиши лихвените проценти, за да намали инфлацията, тъй като САЩ продължават да се насочват към рецесия, каза Пан.

Това заплашва да стимулира изтичане от пазари като Хонконг, докато Европа е в по-лоша ситуация, борейки се с енергийната криза и проблемите с дълга. "Китай е рядко място, където правителството все още е в цикъл на разхлабване", осигурявайки достатъчно ликвидност, каза Пан.

"Юанът също остана стабилен спрямо кошница от валути въпреки обезценяването спрямо укрепващия долар." China Asset Management вижда възможности както в новата енергия, така и в изкопаемите горива поради огромното търсене през следващото десетилетие и харесва акциите от здравеопазването и медицинско оборудване, каза той.

Компанията също така благоприятства потребителските акции, тъй като потреблението ще се нормализира, рано или късно, особено играчи от висок клас като луксозните търговски центрове, които отбелязаха ръст на продажбите, въпреки забавянето на икономическия растеж. Пан каза, че опасенията, че Китай може да отстъпи от политиката си на отваряне, са неуместни, въпреки че вълните на Covid предизвикаха опасения.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари