Очакваните санкции на Вашингтон срещу Анкара вероятно биха ограничили бъдещи доставки на руско оръжие за Турция, но от друга страна биха били в полза на Москва. Това твърдят анализатори в CNBC.

След първата доставка на части за противоракетната система S-400 сега инвеститорите следят развитието на отношенията със САЩ, които през последните месеци оказаха сериозен натиск върху турските власти заради военната сделка.

Сенаторите настояват американския президент Доналд Тръмп да наложи санкции на Турция заради руските S-400.

Вашингтон иска да накаже Анкара със сурови санкции заради покупката на руските S-400

Вашингтон иска да накаже Анкара със сурови санкции заради покупката на руските S-400

Американските власти обмислят 3 пакета ограничения за южната ни съседка

Според приетия през 2017 година закон "За противодействие на противниците на Америка чрез санкции" (CAATSA) срещу Анкара могат да бъдат предприети 12 различни ограничаващи мерки, засягащи износа, отбраната, финансовите институции или достъпа до американско финансиране.

Повечето експерти очакват Вашингтон да се спре на санкциите срещу турските компании, произвеждащи оръжия. Според тях това ще нанесе тежък удар върху отслабналата местна икономика. От друга страна при въвеждането на ограничения, които ще засегнат банковата система, може да се очаква нов срив на лирата и орязване на кредитния рейтинг на държавата.

При всички положение каквито и санкции да бъдат наложени на Турция те ще доведат до спад в доверието на инвеститорите особено като се има предвид ефектът от последните действия на Белия дом през април.

Тогава от Вашингтон спряха доставките на части за F-35 за южната ни съседка заради сделката за S-400. В резултат турската лира се срина и задълбочи загубите си, като от началото на годината валутата се търгува с 30% надолу.

Турция складира части за американски оръжия под заплахата от санкции заради руските S-400

Турция складира части за американски оръжия под заплахата от санкции заради руските S-400

Първата доставка на противоракетната система ще дойде до 10 дни, твърдят местни медии

Защо Русия може да бъде големият печеливш от американски санкции срещу Турция?

"Анкара ще страда (бел.ред. при налагането на санкции), а по-тежкият удар ще бъде върху турската икономика. Те ще обтегнат още повече отношенията между Турция и САЩ и ще тласнат страната към Русия", казва Али Бейкър, който е базиран в Анкара политически анализатор.

"Санкциите ще отдалечат Турция от западната орбита и ще я насочат към враговете на Запада в лицето на Русия, Иран и други", казва анализаторът от Bluebay Asset Management Тимъти Аш.

Междувременно в отговор на евентуални такива действия на Вашингтон Анкара вероятно ще ограничи достъпа на САЩ до военновъздушната база Инджирлик в Адана, която е ключова за американските операции в Близкия Изток.

"Смятам, че Русия надхитри САЩ през последните години що се отнася до привличането на Турция", казва Бейкър. "Би било голяма грешка така да помогнат на Москва да постигне своите цели да задълбочи разрива между САЩ и Турция и да предизвика разрив в НАТО", допълва той.

Какво рискува Турция, ако купи руските S-400?

Какво рискува Турция, ако купи руските S-400?

Лирата ще пострада