Съд в Руската федерация конфискува активи на голямата европейска банка банка UniCredit в размер на €462,7 милиона, съобщава Reutres, позовавайки се на съдебни документи. Вече са задържани активите, сметките, собствеността и дяловете на банката в дъщерни дружества, като част от дело, включващо италианската кредитна институция.

Конфискуваните активи са в ценни книжа, недвижими имоти и сметки, принадлежащи на UniCredit. Блокирани са и 100% от акциите на UniCredit Leasing и UniCredit Garant. UniCredit беше една от банките-гаранти по договор германската компанията Linde за изграждане на инсталации за преработка на газ, който договор беше прекратен заради западните санкции.

Действията срещу италианската банка бележат едно от най-големите подобни действия срещу западна банка, откакто пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна накара повечето международни кредитори да се оттеглят или да прекратят бизнеса си в Русия.

Снимка 319880

Източник: Investopedia

По същото дело с UniCredit, същият руски съд е запорирал сметки, имущество и акции и на германската Deutsche Bank в размер на близо €240 милиона.

"Булгаргаз" поиска от "Газпром" €400 милиона компенсации заради спрения руски газ през 2022-а

"Булгаргаз" поиска от "Газпром" €400 милиона компенсации заради спрения руски газ през 2022-а

Българската страна се заканва с арбитражно дело в Париж

Връзката с "Газпром"

Оказва се, че запорите идват, вследствие на иск от страна на Ruskhimalliance - дъщерно дружество на държавния петролен и газов гигант "Газпром". Спорът започва през август 2023 г., когато дружеството се обръща към арбитражен съд в Санкт Петербург с искане UniCredit да плати банкови гаранции по договор с германската инженерингова компания Linde.

Тя от своя страна има договор с Ruskhimalliance за изграждане на завод за преработка на газ и производствени съоръжения за втечнен природен газ в Уст-Луга близо до Санкт Петербург. Linde обаче спира работа по проекта заради санкциите на ЕС срещу Русия след след началото на войната в Украйна.

На фона на руските запори, Европейската централна банка е поискала от кредиторите от еврозоната с операции в Русия подробни планове за техните стратегии за излизане.

7 големи европейски банки отчетоха общо 3 млрд. евро печалби в Русия за 2023-а, коя е "рекордьорът"

7 големи европейски банки отчетоха общо 3 млрд. евро печалби в Русия за 2023-а, коя е "рекордьорът"

Платените данъци от тези банки за миналата година възлизат общо на 800 млн. евро