$5 милиона за всеки чернокож в Сан Франциско, премахване на личните му дългове и данъчни тежести, гарантиран годишен доходи от поне $97 000 за 250 години и дом в града на цена от $1 на семейство.

Това е планът за компенсация за наследството на системния расизъм, представен пред Съвета на надзорните органи на Сан Франциско, съобщава AFP.

Снимка 313318

Източник: iStock

Някои смятат, че "цената е твърде висока"

Според консерваторите този план е финансово и политически невъзможен, защото ще струва на данъкоплатците $600 000. Официалният доклад, в който някои от препоръките може да бъдат премахнати, ще бъде гласуван през юни тази година.

Чернокожото население на Сан Франциско някога е било повече от 13% от общото населението на града. Малко повече от половин век по-късно е по-малко от 6%, същевременно 38% от бездомните хора в града.

Кои са 10-те най-богати чернокожи милиардери?

Кои са 10-те най-богати чернокожи милиардери?

Повечето от тях сами са спечелили парите си

По-малко от 50 000 чернокожи живеят в калифорнийския град и не е ясно колко от тях ще отговарят на условията за компенсация. Критиците на този план казват, че няма логика да се плащат компенсации в щат и в град, в които никога не са били поробвани чернокожи.

Дебатът за репарациите набра скорост в САЩ през последните години, особено след общонационалното движение за расова справедливост през 2020 година. Тогава Калифорния стана първият щат, който сформира работна група за репарации.

Поддръжниците на плана казват, че той е необходим, за да се възстанови чернокожото население от наследството на робството и расистките политики на САЩ, които според тях са нанесли непропорционална вреда на чернокожите американци по отношение на бедност, лошо здраве, лишаване от свобода и икономическо състояние.