48 фалирали кравеферми в рамките на по-малко от година и спад в преработката на мляко с цели 13 000 тона за последните 4 месеца - това е ситуацията в млечното животновъдство у нас според представители на бранша. На пресконференция те поискаха оставката на ресорния министър Кирил Вътев с мотива, че с действията си застрашава бъдещето на целия сектор.

В четвъртък се организира и протест, който ще бъде подкрепен и от оранжерийните производители. Те, на свой ред, имат сериозни опасения, че няма да могат да оцелеят при евентуална по-студена зима - отново заради неадекватен според тях подход от страна на МЗХ.

Животновъди: Месото, което ядем, не е нито качествено, нито българско

Животновъди: Месото, което ядем, не е нито качествено, нито българско

Срок на годност и БДС: В какво още трябва да се съмняват потребителите?

Основен проблем е размерът на финансовото подпомагане, което браншът оценява като начително по-ниско в сравнение с предходния период. Мария Степанчева от Асоциацията на биволовъдите в България посочи и как се е променила преходната национална помощ - от 200 лв. за крава на малко над 73 лв., както и от 337 лв. за бивол на под 130 лева. В момента приходите от крава годишно са в размер на 5000 лв., а разходите са двойно по-високи - 10 000 лв.

"След като министърът смята, че много печелим, защо неговата ферма фалира? Не може при пазарна икономика ти да си продаваш продукцията под себестойност - по същата причина много наши колеги затвориха фермите си", заяви тя.

Преди месец фермерите отправиха финансови претенции към ресорното министерство и предупредиха, че ако не бъдат изпълнени, ще протестират в деня на изборите. След подписването на меморандум, до това не се стигна, но сега те твърдят, че нито едно от исканията им не е изпълнено. "Всичко, което (министър Вътев) пое като ангажимент, не го направи", заяви и Бойко Синапов от "Обединени български животновъди".

Зърнената сделка е под въпрос - какво значи това за България и земеделците у нас

Зърнената сделка е под въпрос - какво значи това за България и земеделците у нас

Вече и фермерите в Западна Европа виждат нужда от контрол върху украинския внос, твърдят от бранша

Като пример той даде липсата на контрол върху вноса, като подчерта, че у нас влизат сухи млека и палмово масло и се правят колбаси от дълбоко замразени меса, "които в ЕС са забранени" и "в нормалните държави тези меса ги използват само за храна за кучета и котки"/ Той допълни, че част от подписалите меморандума "са имали предварителна уговорка с правителството и с Вътев".

"Смятаме, че този човек е пагубен за този отрасъл - в следствие на тази политика унищожението започва от големите ферми. Тази политика ще доведе до дефицит на млечни продукти и на плодове и зеленчуци - той ще доведе до повишаване на цените", заяви Димитър Зоров от Националния съюз на говедовъдите в България.

Според него сегашната ситуация води и до изтичане на работна ръка към чужбина, а това в последствие ще удари и по бюджетните приходи.

Той беше категоричен, че е погрешна тезата на министъра, че подпомагането изкривява пазара: "В днешния ЕС целта е балансирана цена на продукта, за да бъде той достъпен. Производителят не може да продава под себестойност". Затова и поиска от управляващите да се борят в Брюксел за по-голямо подпомагане - включително по линия на компенсациите заради влизането на украинска продукция.

Заради последното от организациите искат и допълнителни 462 млн. лева в Бюджет 2024.

Зърнопроизводители алармират: Украински слънчоглед се внася у нас като румънски

Зърнопроизводители алармират: Украински слънчоглед се внася у нас като румънски

По всяка вероятност покупката е от преработвателни предприятия

Велин Георгиев от Националната асоциация на оранжерийните производители подчерта, че и в неговия сектор не се виждат средствата, които биха могли да му помогнат да оцелее. "90% от разходите на оранжериите са за горива. При тези две войни тази зима ще е още по-тежка. България няма договореност с Русия за количества газ, Америка има проблеми с газа - ще дойде Нова година, на борсата ще има цена от 3000 лв. и ще търсим как да се оправим. Търсим министъра да подсигурят газта, да я вкарат в Чирен", заяви още той.

По думите му "България е на първо място в Европа по нова техника - но само в зърнопроизводството", докато оранжерийните производители работят със стара руска и сръбска механизация.