Почти 70 товарни кораба с въглища от Австралия на стойност поне 500 млн. долара са на котва в няколко китайски пристанища и не могат да разтоварят заради последния дипломатически раздор между Канбера и Пекин, предаде Zero Hedge.

Данните на Kpler показват, че 66 кораба от Австралия се намират на котва край Поднебесната империя от над месец, като някои от тях стоят и чакат от няколко месеца. Те превозват 5,7 млн. тона въглища и около хиляда моряци.

До това се стигна, след като Китай започна да налага мита и да блокира вноса на стоки от Австралия по-рано тази година. Така товарите на превозните средства не могат да преминат митниците, а вносът на въглища удари 10-годишно дъно.

Китай официално твърди, че мерките целят подпомагане на местните производители. Но властите обвиниха Австралия, че разпространяват лъжи по адрес на Китай и насаждат "синофобия" - теза, която беше повторена и от държавния China Daily.

"Австралия "сви" отговорността си за влошаването на двустранните отношения и подведе публиката", посочи изданието, което обикновено цитира мненията на Китайската комунистическа партия. "Някои злонамерени австралийци обвиняват Китай, че някои икономически мерки срещу вноса са "икономическа принуда" и дори твърдят, че Китай използва икономическите отношения като оръжие."