Строителни компании от Централна Европа проучват локации, подписват договори и започват работа по проекти дълбоко в раздираната от пълномащабна война Украйна и причината е една - те се борят да станат част от възстановяването на страната, което ще струва стотици милиарди долари, пише "Ройтерс" в свой материал.

Контекст: Последната голяма война в Европа - тази в бивша Югославия, остави след себе си щети за между 50 млрд. и 150 млрд. долара. Сега обаче говорим за конфликт, който се развива на в пъти по-голяма територия и се води с в пъти по-мощни оръжия.

Завръщане в столицата, ръст на наемите на жилища: Какво се случва да имотния пазар в Украйна?

Завръщане в столицата, ръст на наемите на жилища: Какво се случва да имотния пазар в Украйна?

Хората продължават да се завръщат и брокерите го усещат

Според общата оценка на украинското правителство и Световната банка за възстановяването на щетите ще са нужни 411 млрд. долара или 2,6 пъти БВП на страната за 2022 г.

Снимка 619684

Източник: GettyImages

За последно е имало толкова работа по превръщането на бойните полета обратно в градове, села, земеделски площи и инфраструктура през 1945 г. - след края на Втората световна война.

Откъде ще дойдат парите: В Украйна са категорични, че след края на конфликта Русия ще трябва да плати за стореното - чрез блокираните ѝ в чужбина активи. Все още окончателно решение в тази посока няма, като при всяко положение ще видим сериозно участие на западни донори.

Русия започна да търгува с металите на Украйна, ето кой е сочен за купувач

Русия започна да търгува с металите на Украйна, ето кой е сочен за купувач

Какви рискове крие бизнесът с анексираните региони?

Детайли: Повечето проекти, които се реализират в момента в Украйна, са свързани с критична инфраструктура, пострадала от инвазията.

"Именно държавите, които не се страхуват да работят в Украйна сега ще са тези, които ще са на челна позиция", коментира официалният представител на чешкото правителство по въпросите на възстановяването на Украйна Томаш Копечни.

Снимка 619683

Източник: GettyImages

Прага ще подпомага с по 23,5 млн. долара на година местните компании, които се опитват да реализират проекти в Украйна, като програмата е планирана до 2025 г.

Германската Rheinmetall иска да инвестира €200 милиона за изграждането на завод за танкове в Украйна

Германски оръжеен концерн иска да инвестира €200 милиона за изграждането на завод за танкове в Украйна

Компанията е производител на известните танкове Leopard

Копечни коментира пред "Ройтерс", че началната фаза на възстановяването на Украйна "вече е в ход" и приходите на ангажираните чешки фирми ще се увеличат многократно през следващите години.

Една от тях е Dekonta, която има опит с разчистването на стари съветски военни обекти и сега избира локации за 11 пречиствателни станции.

Снимка 619685

Източник: GettyImages

Полската банка Pekao SA изчислява, че строителните проекти в съседна Украйна може да се превърнат в тласък за $45,6 млрд. долара (3,8% от БВП) за икономиката на страната.

Тези браншове спечелиха най-много от войната в Украйна

Тези браншове спечелиха най-много от войната в Украйна

Агресията на Русия срещу Украйна и санкциите срещу Москва нанесоха тежък удар по световната икономика, но има цели браншове, които сериозно печелят от войната

Над 2300 местни фирми са изразили желание да се включат във възстановяването на Украйна, като освен това бизнесът от Южна Корея, Япония и Великобритания предлага партньорства именно заради по-доброто познаване на условията във воюващата страна.

В случая важен фактор е, че икономическите инициативи в Прага и Варшава са на фона на силна политическа и военна подкрепа.

От друга страна: Ако едни виждат уникална възможност за бизнес, други (чиновници) виждат уникална възможност за рушвети. Украйна още преди Майдана и всичко последвало след него беше държава с огромни корупционни проблеми и неефективни институции. През последните години и особено след началото на войната станаха факт някои рационализации, но управлението на фондовете за възстановяването на страната ще е изпитание за прозрачността на администрацията.

Индексът на Transparency International за възприятията за корупция поставя Украйна на 116-о място, значително под съседките ѝ от ЕС.