Китайска компания е закупила слитъци от медна сплав на стойност най-малко 7,4 милиона долара от завод в анексиран от Русия регион на Украйна, който е обект на западни санкции, според данни на руските митници, разгледани от Ройтерс.

Китай не е наложил никакви ограничения върху търговията с Русия, но Съединените щати заплашиха да включат в черния списък компании по целия свят за нарушаване на неговите санкции и предупредиха Пекин да не доставя на Москва стоки, забранени от правилата за износ на САЩ.

Митническата информация, показва някои от първите доказателства за китайски сделки с анексираните от Русия региони на Украйна от началото на войната на 24 февруари 2022 г.

Китайската фирма Quzhou Nova е закупила най-малко 3220 тона медна сплав на блокове на обща стойност 7,4 милиона долара от Дебалцевския завод за металургично машиностроене между 8 октомври 2022 г. и 24 март 2023 г., според данните.

Заводът се намира в района на Донецк в Източна Украйна, близо до границата с Луганск. И Донецк, и Луганск бяха сред четирите украински региона, които президентът Владимир Путин обяви миналия септември като част от Русия.

Снимка 614703

Източник: iStock Images

Китайската търговска и производствена компания Quzhou Nova, заяви пред Reuters, отрече всякакви твърдения за бизнес, свързан с търговията с медна сплав.

Когато Reuters показа подробности за износа в митническите данни на Quzhou Nova, компанията коментира 23 март, че "е трудно да разбере документа, тъй като този документ не е подпечатан и подписан", и предложи да се свърже с митниците по въпроса.

Базата данни, която събира информация за всички пратки по света, не показва печати или подписи върху информацията си.

Китайската митническа служба не предостави подробна информация за вноса, тъй като "търговските данни на компанията не се разкриват в нашата публична информация".

Доларът вече не е най-търгуваната валута в Русия - китайският юан я измести

Американската валута вече не е най-търгуваната в Русия - ето коя я измести

Кремъл и руските компании да пренасочват външнотърговските си транзакции в тази валута

Китай е внесъл мед и медни сплави на стойност 852 милиона долара от Русия между октомври и февруари, според публичната митническа статистика.

Източник от завода в Дебалцевски, пожелал анонимност, каза, че на територията на завода има цех за цветна металургия. Източникът отказа да коментира въпроса с доставките на медни сплави за Китай, заявявайки, че информацията е "търговска тайна".

Потърсени за коментар, от руската федерална митническа служба заявиха, че информацията за компаниите е поверителна и не се разкрива от службата.

От Кремъл заявиха, че не знаят дали новината на Ройтерс за сделката е вярна и с какви доказателства медията разполага. Кремъл обяви, че няма информация по самата тема.

Заводът в Дебалцевски не отговори на исканията за коментар по телефона и писмено.

Украйна, нейните западни съюзници и огромното мнозинство от страните в Общото събрание на ООН осъдиха обявеното от Русия анексиране на четирите региона като незаконно.

ЕС иска да санкционира ядрената енергетика на Русия по нов начин

ЕС иска да санкционира ядрената енергетика на Русия по нов начин

С 2-годишна дерогация за страните членки

Санкциите,

наложени от САЩ на 21 февруари 2022 г., три дни преди Русия да нахлуе в Украйна, забраняват внос или износа на САЩ за така наречените Донецка и Луганска народни републики.

Два дни по-късно Европейският съюз обяви мерки, включително забрана за внос на стоки от двата региона.

Въпреки че китайските компании са свободни, що се отнася до техните власти, да търгуват с фирми в контролираните от Русия региони на Украйна, те наистина рискуват да бъдат добавени в западните черни списъци.

Запитан за данните за доставките на мед, Държавният департамент на САЩ каза, че е загрижен за връзките между Китай и Кремъл.

"Ние предупредихме КНР (Китайската народна република), че помощта за военните усилия на Русия би имала сериозни последици. Няма да се поколебаем да действаме срещу организации, включително фирми от КНР, които помагат на Русия да води война срещу Украйна или помагат на Русия да заобиколи санкциите", се добавя в изявление до Ройтерс, като се изброяват някои китайски компании, които вече са санкционирани.

Европейската комисия не отговори на въпросите на Ройтерс дали китайски компании си сътрудничат с анексираните от Русия украински територии и какви рискове крие подобна дейност.

Министерството на търговията на Китай не отговори на исканията за коментар относно доставките на медни сплави от завода в Дебалцевски или сътрудничеството с бизнеса в района на Донецк.

Данните, видяни от Ройтерс, се основават на транспортни и митнически документи като товарителница и сметки за доставка и са събрани от няколко митнически отдела, държавни органи и други партньори. Според тях доставките на медни сплави от завода са били извършени през пристанището Новоросийск в Южна Русия, според данните на митницата.

Над 1 000 компании обявиха напускане на Русия, но само 8,5% са го направили наистина. Каква е причината?

Над 1 000 компании обявиха напускане на Русия, но само 8,5% са го направили наистина. Каква е причината?

Няколко проучвания дават отговор на въпросите

Quzhou Nova заяви, че е специализирана в износа на опаковъчна хартия. Според уебсайта на компанията, тя произвежда и търгува със стоки за тютюневата промишленост, включително хартия, алуминиево фолио и полипропиленово фолио.

Ройтерс не можа да установи за каква употреба е предназначена медната сплав.

Украинският завод, разположен в град Дебалцево на 70 км (45 мили) от контролирания от Русия украински град Донецк, е специализиран в производството на оборудване и резервни части за черната металургия, минната промишленост и циментовите заводи, а също и производството на стомана и металолеене.

Ройтерс не успя да намери данни за финансовото състояние на компанията. Той беше добавен в руския държавен данъчен регистър през декември 2022 г. и все още не е съобщил финансови данни.

От началото на 2023 г. единственият собственик на завода в украинската Донецка областна държавна администрация.

Снимка 614704

Източник: iStock Images