Американският президент Доналд Тръмп одобри в понеделник новия бюджет за отбрана на САЩ, който е с впечатляващия размер от 717 милиарда долара, съобщава CNBC.

Законодателният проект за 2019 година, носещ името National Defense Authoriyation Act (NCAA) включва 616,9 милиарда долара, които ще бъдат насочени към Пентагона, 69 милиарда долара за финансиране на операции извън Щатите и 21,9 милиарда долара за Министерство на енергетиката.

Приемането на бюджета обаче е завършено наполовина след подписа на Тръмп, като сега предстои той да бъде одобрен от Конгреса.

"NCAA е най-значителната инвестиция в нашата армия и за военните ни в модерната история", заяви президентът в понеделник. "Ние ще засилим нашата отбрана, както никога досега", допълни той след подписването на проектозакона.

Нормативният акт предвижда още увеличаване на заплатите на войските с 2,6%, което е най-големият ръст от близо десетилетие.

Сред планираните основни разходи на Пентагона е включено закупуването на 77 нови изтребители F-35 Joint Strike Fighters. В сметката влизат още 85 милиона долара за хеликоптери UH-60M Black Hawk, както и 13 нови бойни кораби.

225,3 милиона долара ще бъдат използвани за закупуването на нови танкове M1 Abrams, 60 бронирани бойни машини и други.