Миналата година е донесла безпрецедентен ръст на цените на хотелите в София в сравнение с предходната 2017 година. През първите 6 месеца на 2018 година нощувките в 4 и 5-звездните хотели са поскъпнали с повече от 21%, показва проучване на Cushman & Wakefield Forton.

Според оценката на експертите солидното увеличение на цените през разглеждания период се дължи на засилената бизнес и конферентна активност по време на европейското председателство.

Този фактор обаче е бил само допълнение към възходящото развитие на хотелския пазар в българската столица през последните години, стимулирано от икономическия растеж и привличането на повече туристи.

"Изминалата година бе част от продължаващата възходяща тенденция на хотелския пазар, която доведе до плавно възстановяване на нивата на заетост и цените след годините на икономическа криза", посочва партньорът и мениджър мениджър "Консултиране и оценки" в Cushman & Wakefield Forton Пламен Бачев.

Инвестират над 110 милиона лева в строежа на хотела Marriott в София

Най-високият хотел в София ще струва повече от 110 милиона лева

Част от него ще бъде и жилищен комплекс, а отворените работни места ще бъдат 250

"Ценовият ръст през 2018 година обаче бе по-скоро еднократен ефект от ключово за пазара събитие, без аналог до момента. Подобно развитие наблюдаваме и в съседна Румъния, която пое европейското председателство в началото на 2019 година", допълва той.

Изчисленията сочат, че средните цени за нощувка в хотел 5 звезди в София са скочили до 114 евро. Тези при 4-звездните са били средно 63 евро.

"При по-ниската категория хотели обаче ръстът на цените е бил осезаемо по-висок в сравнение с петте звезди", посочват от компанията.

За разлика от предходната 2019 година няма да допринесе с такава динамика на пазара, като няма как достигнатите през 2018 година нива да бъдат запазени. Основна причина за това е, че София не може да предложи богат на събития и конференции календар.

Собственикът на ibis и Novotel в София отваря трети хотел в столицата

Собственикът на ibis и Novotel в София отваря трети хотел в столицата

Той ще се намира на булевард "Цариградско шосе" и ще заработи през 2021 година

"За разлика от цените на нощувките, нивата на заетост в 4- и 5-звездните хотели в столицата са се покачили със значително по-слаби темпове през 2018 година. В сравнение с година назад са регистрирани средно 3,1% повече нощувки, което е съпоставимо с ръстовете от предходните години", посочват експертите.

Според проучването на Cushman & Wakefield Forton причината за по-слабото покачване е увеличеният брой индивидуални пътувания по време на председателството за сметка на груповите посещения. По данни на компанията средната заетост в двете категории хотели през миналата година е достигнала 65%.

Добрите резултати на хотелския пазар в София през последните години насърчиха инвестициите в сектора, особено в сегмента на брандираните висококатегорийни хотели. С очакваното отваряне на Hyatt Regency, Marriott и Grand Hotel Millennium Sofia до 2021 година предлагането в най-високата категория в столицата ще нарасне с близо 50%. Прогнозите са новото предлагане да отговори на нуждата от инвестиции в петзвездния сегмент и интересът за отваряне на нови площи да се насочи към средния ценови клас хотели.