Европа все още е изправена пред нестабилен пазар на недвижими имоти и очакваното намаляване на цените на жилищата през следващата година може да означава, че моментът е подходящ за разумни инвестиции в недвижими имоти.

Стефан де Баец е основател и президент на Elevated Returns и дългогодишен инвеститор в недвижими имоти. Той споделя пред Business Insider кой са осемте града на Стария континент, които са узрели за инвестиция в имот.

Според индекса на имотите на Deloitte за 2020 г. пазарът на жилищни недвижими имоти се очаква да стагнира по отношение на цените.

"Когато почувствате, че това е краят на света и всичко ще се срине, когато имате това усещане в стомаха си, това вероятно ви подсказва, че е подходящият момент за покупка", каза дългогодишният мениджър на недвижими имоти Стефан Де Баец..

Според него докато инвестициите в недвижими имоти са чудесни възможности за печелене на допълнителни пари, инвеститорите трябва да помислят за дългосрочни резултати и да помислят внимателно за местоположенията - някои градове ще бъдат по-печеливши от други в дългосрочен план.

Това са градовете, за които той смята, че инвеститорите трябва да обърнат голямо внимание:

1. Флоренция, Италия

Снимка 253627

Флоренция е осмият по големина град в Италия и се намира в центъра на страната. Това е известна туристическа дестинация благодарение на ренесансовите шедьоври на изкуството и архитектурата.

"Правилните марки се местят във Флоренция. Винаги се опитваме да видим тези ранни показатели в един град, защото знаем, че тези хора са производители на вкус", каза Де Баец.

Цените на жилищата са средно около 5 454 долара за квадратен метър, като средният наем е в града е 1036 долара.

2. Мадрид, Испания

Снимка 472678

Източник: EPA/БГНЕС

Мадрид е най-големият град в Испания и се намира в центъра на страната. Известен е със своите булеварди, паркове и музеи.

Според Де Баец хората ще мигрират към места с добро качество на живот - а Испания е такова място. Според него икономическата криза в Испания преди пандемията е довела до по-евтини имоти, които ще увеличат стойността си.

"Ключът е да имате добра възможност от гледна точка на разходите", каза той.

Цените на жилищата са средно около 3900 долара за квадратен метър, като средният месечен наем е 16 долара за квадратен метър.

3. Барселона, Испания

Снимка 441922

Източник: GettyImages

Барселона е вторият по големина град в Испания и се намира в източната част на страната. Туристическите забележителности включват църквата Sagrada Família и множество произведения на изкуството из града от най-известния син на града, Антони Гауди. Известните музеи на изкуството включват Museu Picasso и Fundació Joan Miró.

Цените на кв.м. са около 3 900 долара, а наемът за месец средно 1 258 долара.

4. Ибиса, Испания

Ибиса е част от Балеарските острови, архипелагът на Испания в Средиземно море. Известен е с нощния живот в град Ибиса и Сан Антони. Но е и дом на тихи градчета като Плая Д'Ен Боса.

Според Де Баец Ибиса е чудесно място за работа от дистанция. "За цената на двустаен апартамент в Ню Йорк можете да имате имение със седем спални в Ибиса, хубаво работно място и добра интернет връзка", каза той.

Цените на жилищата са средно около 8 058 долара на квадратен метър, като средният месечен наем е 1333 долара.

5. Лондон, Обединено Кралство

Снимка 482808

Източник: iStock

Най-големият град в Обединеното кралство се намира в югоизточната част на Англия. Известен е с разнообразната си култура и емблематични забележителности като Биг Бен и Уестминстърското абатство.

Цените на жилищата са средно около 871 599 щатски долара, като средният месечен наем е 2151 долара.

6. Лисабон, Португалия

Снимка 475503

Източник: EPA/БГНЕС

Лисабон е най-големият град в Португалия и се намира на югозападното крайбрежие. Той разполага с исторически забележителности от списъка на ЮНЕСКО като Mosteiro dos Jerónimos.

Според Де Баец Португалия ще е мястото, където хората ще пътуват най-много в близко бъдеще, което е предпоставка инвестиция.

Цените на жилищата са средно около 701 430 долара, а средният наем е 1726 долара.

7. Монтрьо, Швейцария

Снимка 426551

Източник: Уикипедия

Монтрьо е курортен град на Женевското езеро. Ривиера Монтрьо е известна със своя микроклимат и юлския джаз фестивал в Монтрьо.Според Де Баец това е "синоним на wellness". Хората се фокусират повече върху грижата за себе си и спа дестинациите ще станат по-популярни, особено след COVID.

Цените на жилищата са средно около 1 466 454 долара, а средният наем е 1 984 долара.

8. Цуг, Швейцария

Снимка 233166

Източник: iStock

Цуг е най-големият град и столица на швейцарския кантон Цуг. Районът е столицата на криптовалутите на Швейцария. Според експерта това ще бъде "крипто столицата на Европа" през следващите пет години. Той прогнозира увеличаване на броя на конференциите и преместване на бизнеса в Цуг, което го прави "интелигентен избор" за търговски или жилищни инвестиции.

Цените на жилищата са средно около $ 3 087 271. със среден наем от 2 717 долара.