Дирекцията национален строителен контрол (ДНСК) издаде акт за спиране на проекта Nove Homes в столичния квартал "Красно село". Решението идва след сезиране от прокуратурата и проверка, която установява нарушение в закона при строежа, съобщиха от институцията.

"В хода на проверката от ДНСК са установили, че не са изпълнени специалните изискванията на приложение 2 към чл. 81 от Наредба №7/22.12.2003г. за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони, тъй като в инвестиционния проект по част "Архитектура" жилищните сгради са проектирани и изпълнени като свободно стоящи без междинна връзка и без да е спазено разстоянието между тях, определено в приложенията", гласи официалното съобщение. Решението за спиране е връчено вчера, става ясно още от него.

София ще има нов жилищен комплекс с 14 сгради за 85 милиона лева

София ще има нов жилищен комплекс с 14 сгради за 85 милиона лева

Той включва над 550 апартамента, трябва да е готов през 2022 година

Разрешението за изграждане на луксозния жилищен комплекс бе взето в края на 2018 г. Проектът, разположен на терена на бившия завод "Балканкар" на бул. "Княз Борис III", трябваше да включва 14 жилищни сгради с офиси и търговски площи с обща разгърната застроена площ от почти 94 хил. кв. м.

Инвеститор е компания, свързана с бизнесмена Васил Божков, срещу когото бяха повдигнати редица обвинения. Инвестицията бе в размер на €85 млн., а проектът трябваше да бъде завършен до 2022 г.

По-рано ДНСК издаде забрана за продължаване на дейностите и на небостъргача I Tower в центъра на София.

ДНСК спря строежа на най-високия хотел в България

ДНСК спря строежа на най-високия хотел в България

В сградата I Tower до Министерство на земеделието трябва да се помещава хотел от веригата Marriott