Цели 13,8% от жилищата в Япония не се обитават, показват нови данни на правителството в Токио, цитирани от световните агенции. Става дума за общо 8,99 млн. имота - 80% повече, отколкото преди 20 години.

Сред тях има жилища, които не са основни за собствениците си, както и такива, чиито обитатели работят в чужбина, но все пак говорим за 3,85 млн. изоставени жилища или 5,9% от общия брой.

В някои селски райони една пета от домовете са празни.

Япония на косъм се изплъзна от техническа рецесия

Япония на косъм се изплъзна от техническа рецесия

В същото време високата инфлация ограничи вътрешното търсене и частното потребление

Фактор за това е фактът, че населението на Япония се топи с бързи темпове - то е намаляло с над 800 000 души между 2021 г. и 2022 г. Броят на новородените намалява от 43 години.

Новите данни потвърждават данните на института "Номура", който през 2017 г. прогнозира, че към 2033 г. необитаваните жилища в Япония ще са 30,4%, ако не се вземат мерки: "Това една трета от жилищата да не се обитават означава, че средно всяко обитавано ще има по едно празно в съседство".

Това е свързано с множество рискове - изоставените къщи се превръщат в незаконни сметища, привличат съмнителни лица и с течение на времето се увеличава рискът от това да паднат. Всичко това са сериозни рискове за живеещите в съседство.

Япония е в рецесия и вече не е третата по големина икономика в света

Япония е в рецесия и вече не е третата по големина икономика в света

Това прави още по-трудно за централната банка да излезе от своята десетилетна ултра разхлабена парична политика

Какво (не) може да се направи?

Както отбелязват от "Номура", най-доброто решение в случая е населението да започне отново да расте или поне да не намалява с тази скорост. Това, обаче, е труден и бавен процес.

Изоставените къщи могат да се събарят или да се използват за други цели и да се ограничава строителството на нови. До момента, обаче, административните мерки имат противоречиви резултати, отбелязва Nikkei. Освен всичко друго, по данъчни съображения често за собствениците е по-евтино да зарежат имота, отколкото да го разчистват.

Снимка 664848

Източник: iStock

Въпреки голямата популярност на Япония като туристическа дестинация, не е толкова лесно и просто да дойдат чужденци, които да купят празните жилища и да ги обитават. Ремонтите са много скъпи, а езиковата и културата бариери правят още по-трудно влизането на собственици от други държави.

Япония е "на път" да загуби статута си на втори най-голям акционер в МВФ

Япония е "на път" да загуби статута си на втори най-голям акционер в МВФ

Първи са САЩ

"Истината е, че повечето от тези домове няма да бъдат продадени на чужденци - количеството бумащина и правилата зад нея не са лесни за някой, който не говори и не разбира японски език на високо ниво", коментира пред CNN университетският преподавател в Университета за международни науки "Канда" Джефри Хол.