Легендарният инвеститор Джеръми Грантъм предупреди, че цените на жилищата са обречени да падат на фона на високите лихви по ипотечните кредити.

Той също така нарече технологичните акции с мегакапитализация монополи, изрази мнение за Илон Мъск на Tesla и разкри какво го дразни най-много. Грантъм направи това в интервю в петък. Той се присъедини към Джош Браун и Майкъл Батник от Ritholtz Wealth Management в подкаста "The Compound and Friends" и също така говори за всичко от текущата среда на фондовия пазар, до балони на активи и какво го вълнува най-много.

Това са топ 9 цитата от новото интервю на Грантъм.

1. Очаквайте по-ниски цени на жилищата

"Четиридесет години все по-ниски и по-ниски лихвени проценти повишаваха цените на активите, особено на жилищата чрез ипотечния механизъм. И как можеха да не го правят? Ако можете да си позволите да плащате повече за къщата си, защото ипотечните лихви са 3%, рано или късно плащате повече за нея. И така конкуренцията повишаваше цената, за да запълни наличната достъпност. Сега ипотечният лихвен процент е 7%. Същото нещо ще се случи и таобратно. Не става за една нощ. Всеки на пазара иска всичко да се случи вчера. Но с лихвените проценти и ипотеките може да отнеме много време, за да проникне. Но можете да бъдете абсолютно сигурни, че ще стане."

Джеръми Грантъм

Източник: Getty images

Джеръми Грантъм

2. Балон на недвижимите имоти

"Недвижимите имоти са глобален балон. Той доведе цените на жилищата до много високи кратни на семейния доход по целия свят: Пекин, Шанхай, Сидни, Аделаида, Канада, Лондон. Преди беше кратно на три и половина пъти семейния доход. В Лондон сега е 10 пъти. Торонто е по-лошо съотношението. Никой не може да си позволи да си купи къща. Това не е стабилно равновесие", каза Грантъм.

"Цените на жилищата ще паднат... 30% би било доста добро предположение."

€10,5 милиона или най-скъпата къща в България, която e като луксозен имот в Бевърли Хилс

€10,5 милиона или най-скъпата къща в България, която e като луксозен имот в Бевърли Хилс

Имотът се намира в Бистрица - на 6600 мили от Лос Анджелис

3. Технологичните акции с мега капитализация са монополи

"FAANG са с много добро представяне, защото, нека си признаем, те са монополи. И те имат голям контрол върху цените, очевидно, и имат добри маржове на печалба. Те не са непременно с по-високо качество от Coca-Cola, но комбинирани с растежа, те са адски високо качество."

4. Tesla: Обичайте колата, не акцията

"Купих Tesla през 2019 г. Червена. И тогава написах в тримесечно писмо "каква страхотна кола". Не приличаше на нищо, което жена ми или аз бяхме срещали. Жена ми удря 90 [mph] по пътя за Бостън повечето пъти. Но аз казах, разбира се, като акция е различна история. Изглежда невероятно скъпо. От този ден акцията нарасна 10 пъти. Когато написах, че няма никакви печалби, не изглеждаше, че може да има някакви печалби. Всъщност изглеждаше доста несигурно, че ще съществува след две години. Те имаха парична криза" — каза Грантъм.

"Ако кажете "как се случи това"? Той... Мъск беше толкова прекрасен пропагандатор, че говореше за акциите много преди всяка възможност и след това продаде много акции. Имаше много активи. Говореше за акциите. Продаде много активи отново и отново, докато не генерира от нищото огромно количество реална покупателна способност, която отиде направо в тези мегафабрики. Беше почти чудотворно управление, генериращо парите от нищото, от глупости и харизма."

5. Балон на фондовия пазар

Съдомакинът Майкъл Батник попита: "В голям балон ли сме?". "Да, разбира се" — отвърна Грантъм.

5-те характеристики, които купувачите търсят при избора на имот в София

5-те характеристики, които купувачите търсят при избора на имот в София

Въпреки спада при сделките с имоти, апетитните жилища остават в полезрението на купувачите

6. Какво обича на борсата?

"Обичам ниската инфлация. Мрази високата инфлация. Харесвам 2% стабилна инфлация. Не обичам да я виждам да подскача... Второ, обичам високите маржове на печалба. Много по-надолу, на трето място е стабилността на растежа."

7. Инвестиция в QuantumScape

"Инвестирах в QuantumScape преди девет години... Бях толкова вдъхновен от тях, че исках да направя най-голямата инвестиция, която някога съм правил... Бързо напред няколко години и става [публично] като SPAC, което е много жалко, тъй като съм казвал не веднъж, че [SPAC] са толкова отвратителни, че трябва да са незаконни, те са лицензи за кражба за организаторите", каза Грантъм.

"QuantumScape е брилянтна изследователска лаборатория, която се озовава на пазара като SPAC четири години преди да има продукт. И така, какво се случва? Тя е $10 [цената на борсата], четири пъти моята инвестиция. Два месеца по-късно е $131... тогава холдингът струваше 625 милиона долара. Не ми беше позволено да изляза шест месеца... Шест месеца по-късно е 25 долара. Продадохме практически всичко, 10 пъти повече на нашите пари."

Покупка и продажба на имот: В Гърция или България съпътстващите разходи са по-големи

Покупка и продажба на имот: В Гърция или България съпътстващите разходи са по-големи

Над един милион собственици на имоти в Гърция ще бъдат освободени от плащането на ENFIA

8. Решаващата съставка за балон на фондовия пазар

"Скокът, който се случи в края на 2020 г., най-накрая имаше характеристиките, които липсваха от 10 години. Манията излезе наяве. Както съм казвал много пъти, балоните не са само свързани с цената. Ако получите цена и тя е скучна, това не е пик. Трябва да видите по-високи цени плюс лудо поведение, което е уникално, че никога не сте виждали нещо подобно."

9. Най-големият балон в историята

"Японските недвижими имоти са майката и бащата на всички балони, много по-големи от техния фондов пазар, който е майката и бащата на всички фондови балони. Техните недвижими имоти бяха над 10 пъти по-скъпи от тези в центъра на Манхатън. Центърът на Манхатън имаше много висока цена, центърът на Токио беше над 10 пъти. Мисля, че това е най-големият балон в историята, включително балона в Южно море."

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.