Данъчната тежест, свързана с придобиването, притежаването и използването на недвижими имоти в Гърция, намалява значително през последните няколко години, но все още има много възможности за редуцирането й, особено в сравнение с някои от съседните страни, като България, пише местното издание Еkathimerini.

От имотния бранш отбелязват, че по-нататъшното намаляване на данъчните ставки може да доведе до по-ниски разходи за наем, тъй като би намалило тежестта върху наемодателите и по този начин ще осигури стимул за по-ниски цени. Все пак някои експерти са по-скептични относно ефективността на подобен ход, тъй като не е сигурно, че намаляването на ставката ще има желания ефект, особено ако се вземат предвид недекларираните доходи от недвижими имоти.

Гърция е на приблизително средното ниво за Европа по отношение на данъчната тежест върху имотите след рационализацията на налозите през последните години. Въпреки че все още има значителни проблеми, като например структурата на единния данък върху имотите (ENFIA), който "наказва" тези имоти на стойност над 400 000 евро чрез допълнителен данък, картината е много по-добра в сравнение с предишните няколко години. След последните промени в зоновите стойности и данъчните ставки, ENFIA падна с до 40% за 80% от собствениците на подобни имоти. Предвижда се допълнително намаление на данъка с 10%, ако имотът е застрахован срещу природни бедствия.

Имот в Гърция: Какви са цените и възможностите за инвестиции?

Имот в Гърция: Какви са цените и възможностите за инвестиции?

Може ли чужденец да получи ипотечен кредит в Гърция?

Гърция значително рационализира разходите за покупка и продажба, тъй като в миналото беше наложен данък върху прехвърлянето на имот от 8%-10% от стойността на имота, което насърчаваше укриването на данъци. Днес този данък е намален до 3%, а ако става въпрос за покупка на първи дом, има необлагаем лимит до 275 000 евро.

Следователно, изчисляването на другите разходи (напр. такса за брокер, такса за нотариус, такса за вписване в кадастъра и ипотечен регистър), общите разходи за покупка и по-късна продажба на имот (което също представлява интерес за чуждестранни инвеститори), е ограничено до около 8,5% от стойността на имота, в сравнение с 16,45% в Испания, 13% в Германия и 13,6% в Италия. В съседна България обаче този процент е едва 7,7 на сто.

Над един милион собственици на имоти

ще бъдат освободени от плащането на ENFIA

Анализ на данни от Независимия орган за публични приходи (AADE) показа, че в сравнение с 2018 г. има 171 703 по-малко хора, които ще трябва да плащат ENFIA през 2023 г.

Средното плащане по ENFIA спадна с 31% от 489 евро през 2018 г. до 368 евро през 2023 г., докато сумата на активите, използвани за изчисляване на данъка върху имуществото, се повиши от 600 милиарда евро през 2018 г. до 769,4 милиарда евро през 2023 г.

Над 1 милион собственици на имоти в Гърция няма да плащат данък за тях, включително българи

Над 1 милион собственици на имоти в Гърция няма да плащат данък за тях, включително българи

Средното понижаване на данъка върху имотите за страната е с 31%

Спадът на данъка върху имотите, изчислен за данъкоплатците, спадна най-много в Западна Гърция като цяло (от €345 на €234 средно, или спад от 32,1%) и Западна Македония (от €308 на €210 средно, или спад от 31,8% ), като най-гъсто населеният регион на Атика е водещ в плащанията по ENFIA в Гърция, с над 50% от общия размер на страната (от €671 до €540).

Общо 7,168 милиона души притежават собственост в Гърция. От тях 1,009 милиона са освободени от плащане на ENFIA.

Освобождаванията от плащане включват също големи семейства, хора с тежки увреждания с годишен доход под 12 000-15 000 евро (в зависимост от семейното/семейното положение) и собственици на малки имоти.

Снимка 614855

Източник: iStock by Getty Images