Когато става въпрос за избор на най-доброто място за закупуване на имот в чужбина, Гърция предлага много страхотни възможности за българите. Както на континента, така и по гръцките острови има избор от оживени туристически градове и малки и тихи рибарски селца, където ви очакват атрактивни сделки.

Атина е една от най-старите столици в света. Красива комбинация от история и модерност, градът има много предимства за хората, които предпочитат да водят активен начин на живот. Освен това е доста скъпо, като апартаментите са най-достъпната опция от всички недвижими имоти за повечето работещи чужденци.

Закинтос е остров за купони, на който има много световноизвестни курорти. Установяването там е чудесен избор за тези, които искат да се насладят на нощния живот.

Корфу има голяма общност от европейски емигранти. Островът е известна туристическа дестинация с красиви плажове и територии от ЮНЕСКО.

Родос е международен логистичен център с чудесни връзки с останалата част на Европа. Островът остава най-популярният вариант за закупуване на ваканционен имот в Гърция. Той е малко по-скъп в сравнение с други острови. 

Кефалония е островният рай за тези, които искат да избягат от живота на големия град. Сънливите рибарски селища и медитативното море ще ви запазят в релаксиращо настроение.

Пелопонес е страхотно място за пенсиониране. Ако харесвате живот във ферма и страхотна местна храна, помислете дали да се установите там. И ако имате страст към земеделието, това може да стане вашата работа след пенсиониране

Крит е безопасен, удобен остров с добре развита инфраструктура. От по-големи градове с удобни апартаменти на брега до малки планински села, има всичко на едно място.

Как да се справим с брокерите на имоти в Гърция?

Само в Атина има повече от 2000 агенти за недвижими имоти и още хиляди брокери в другите гръцки градове. Повечето продажби на имоти в страната, които включват чуждестранни купувачи, се извършват от агентите, обясняват от компанията за инвестиционна имиграция Residence Greece.

Снимка 614856

Източник: iStock by Getty Images

Можете да работите директно с гръцки агент за недвижими имоти или предприемач, тъй като повечето от тях говорят английски. По-популярен вариант е да наемете юридически представител в собствената си страна, който да се занимава с колегите си в Гърция.

Агентите, които продават имоти, обикновено предлагат пълен набор от услуги от избор на имот от собственици до наемане на интериорни декоратори. Те дори могат да контролират реставрацията или реконструкцията на вашия имот. 

Според гръцките закони всички агенти трябва да имат лицензи и професионална квалификация. По-добре е да наемете агент по недвижими имоти, който е член на уважавана професионална асоциация. Например Европейската конфедерация на агентите по недвижими имоти (CEI) има строг кодекс на поведение за своите членове.

Оглед и капариране на имот

Повечето агенти и строителни предприемачи организират специални огледи - от Халкидики до Санторини. Често цената на пътуването се възстановява, ако инвеститор реши да купи имота. Ако имате време и финанси за такива пътувания, предприемайте ги възможно най-често. Можете също така да съставите списък с места и имоти, които ви интересуват най-много, и да помолите агента да организира огледа. Интелигентен избор е да сравните офертите от различни разработчици, преди да финализирате решението си.

Ако харесвате това, което виждате, можете да резервирате имота, като направите депозит от 10%. След това ще подпишете предварителен договор. Винаги се консултирайте с вашия адвокат, преди да подпишете каквито и да било споразумения.

Ето допълнителните данъци и такси, които ще трябва да платите:

  • агентските такси са между 2-3% плюс ДДС,
  • нотариалните такси са между 0,65-1% плюс ДДС,
  • адвокатските такси са между 0,40-1% плюс ДДС,
  • таксите за публична регистрация са 0,5% плюс ДДС,
  • обменен курс (специфичен за банката).

Можете ли да закупите имота без да го посещавате?

Възможно е да закупите недвижим имот в Гърция без да присъствате на подписването на окончателния договор. За да направите това, трябва да предоставите пълномощно на вашия законен представител. Ако не сте гражданин на ЕС, ще трябва да направите това пред гръцко консулство или гръцки нотариус.

Средните цени на жилищата в Гърция през 2023 г.

Жилищата в Гърция все още са едни от най-достъпните в ЕС. Но цените се покачват по-бързо, отколкото преди пандемията Covid-19. Тази тенденция се отрази най-вече на пазара на нови апартаменти, като офертите за тях се покачват с над 8% на годишна база. Притежаваните преди това имоти са поскъпнали средно с 6 на сто.

Цена за покупка на имот в Гърция за 1 кв. м.
Локация Най-ниската цена Средна цена Най-високата цена
Центъра на града 1200 евро 1914 евро 3000 евро
Извън центъра 1000 евро 1574 евро 3000 евро
Наемни цени за 1 месец
Локация и вид на имота Най-ниската цена Средна цена Най-високата цена
Едностаен в центъра на града 300 евро 396 евро 600 евро
Едностаен извън центъра на града 250 евро 333 евро 553 евро
Тристаен в центъра на града 500 евро 682 евро 1100 евро
Тристаен извън центъра на града 400 евро 632 евро 1100 евро

Цените на имотите в Атина

Атина е сърцето на Гърция с почти 4 милиона души, които живеят там постоянно. По-евтините апартаменти са разположени по-близо до центъра на града, а пищните вили (някои, от които са в съсобственост) са осеяни в покрайнините.

Локация Най-ниска цена, кв. м. Средна цена, кв. м. Най-високата цена, кв. м. Брутна доходност от наем
Центъра на града 1900 евро 2342 евро 3000 евро 4,49%
Извън центъра 1900 евро 2423 евро 3500 евро 4,05%

Цени на имотите в Закинтос

Закинтос (Занте) е разрастващ се туристически град. В допълнение към бързо развиващите се космополитни райони, той все още има тихи пусти плажове, стари исторически къщи и тесни венециански улички в центъра на града.

Локация Средна цена, кв. м. Брутна доходност от наем
Центъра на града 1300 евро 4,50%
Извън центъра 900 евро 4,30%

Цените на имотите на Корфу

Корфу е едно от най-важните гръцки селища от древността. В Корфу се помещава римокатолическа архиепископия, което го прави предпочитана дестинация за католици от други европейски страни.

Локация Средна цена, кв. м. Брутна доходност от наем
Центъра на града 1500 евро 5,20%
Извън центъра 1000 евро 5.18%

Цени на имотите в Родос

Родос е известен със своите исторически места, включително Колосът и средновековната цитадела на Родос. За разлика от останалата част от Гърция, тя има постоянно нарастващо население с минимум пустеещи имоти. Голям брой туристи и сезонни работници идват в града през летните месеци.

Локация Средна цена, кв. м. Брутна доходност от наем
Центъра на града 2645 евро 2,86%
Извън центъра 2245 евро 2,78%

Цените на имотите в Аргостоли

Аргостоли е проспериращ пристанищен град със спиращи дъха гледки. Има големи пазари с голям избор от достъпни местни морски дарове.

Локация Средна цена, кв. м. Брутна доходност от наем
Центъра на града 1000 евро 10,45%
Извън центъра 800 евро 13,07%

Цените на имотите в Патра

Живописният град Патра е оживен образователен център и търговски център, свързан със Западна Европа. Предлага достъпни жилища и много възможности за бизнес и търговия. Той е дом на една от най-големите студентски общности в Гърция.

Локация Средна цена, кв. м. Брутна доходност от наем
Центъра на града 1338 евро 4,63%
Извън центъра 1088 евро 4,77%

Цени на имоти в Ираклион

Регионалната столица Крит е най-бързо развиващата се туристическа дестинация и един от най-посещаваните региони в Европа. Предлага изобилие от възможности за инвеститори, които искат да закупят ваканционен имот под наем.

Локация Средна цена, кв. м. Брутна доходност от наем
Центъра на града 3000 евро 2,66%
Извън центъра 2000 евро 3,40%

Цени на имоти в Солун

Едно от най-живописните места в Европа, този град е свидетел на експлозия на строителна дейност, тъй като все повече сгради продължават да се появяват. През следващите няколко години се очаква цените на имотите и земята да скочат рязко тук.

Локация Най-ниската цена Средна цена Най-високата цена
Центъра на града 1500 евро 1872 евро 2500 евро
Извън центъра 900 евро 1405 евро 2000 евро

Ипотеки за чужденци

Чужденците имат две възможности за получаване на ипотека в Гърция. Първо, можете да вземете заем от банка във вашата страна. Някои по-големи банки дори се специализират в тези така наречени "ипотеки в чужбина". 

Вторият вариант е осигуряване на кредит от гръцка банка. Трябва да сте на възраст над 25 години и да сте в състояние да изплатите дълга, преди да навършите 58. След като получите данъчен номер и откриете сметка в гръцка банка, можете да получите заем, започващ от €10 000 до 80% от исканата цена на имота . Ипотечните кредити често изискват 30% депозит и могат да варират между 6 и 30 години, с годишни ставки от едва 3,5% до 7,5%.

Всеки чужденец може да стане гръцки жител

За някои обаче е много по-лесно. Гражданите на ЕС имат зелена светлина, когато става въпрос за закупуване на имот.

Ако не сте гражданин на ЕС и искате да направите Гърция свой дом, бъдете готови да свършите малко работа. Трябва да докажете, че разполагате със значителни средства, придобити по законен начин. Ще трябва да представите доказателство за доходите си, по-специално данъчни декларации, документално доказателство за наследство, дивиденти, доход от наем или доход от продажба на имот, заедно с писмо за работа.

Снимка 614855

Източник: iStock by Getty Images