На фона на бързото поскъпване на имотите в Гърция банките в страната търсят възможност да продадат жилища на техни длъжници по-скъпо.

Само през последния месец на годината в южната ни съседка се очаква финансовите институции да търсят купувачи на 2300 имота, като очакванията са през януари "на тезгяха" да бъдат извадени още повече такива, пише местното издание Kathimerini.

Банките и инвестиционни фондове в южната ни съседка, разполагащи с портфолио от кредити, обезпечени с ипотеки върху недвижими имоти, са все по-активни в продажбите и тази тенденция ще се запази и през следващите няколко месеца.

Целта на финансовите институции е да се възползват от благоприятните условия на пазара в страната след значителното поскъпване на жилищата.

Гърция ще търси купувачи на луксозни имоти за милиони евро

Гърция ще търси купувачи на луксозни имоти за милиони евро

Банките и инвестиционните фондове ще се възползват от активността на пазара

Само през първите шест месеца на 2019 година цените на имотите в страната са отбелязали най-силното си повишение за последните повече от 12 години. До голяма степен за това допринася икономическото развитие и връщането на интереса на чуждестранните граждани към местния пазар.

Според статистиката към края на юни месец цените на апартаментите в Гърция са нараснали със 7,7% за второто тримесечие на в сравнение с година по-рано. Най-осезаем е ръстът в столицата. В Атина повишението е 11,1 на сто. Между 2008 година, когато започна дългата рецесия, и 2017 година цените паднаха с цели 42 на сто.

Междувременно през октомври стана ясно, че правителството на новия премиер Кириякос Мицотакис иска да премахне данък добавена стойност върху имотните сделки за жилища с лицензи, издадени след 2006 година. Целта е да се ускори активността на пазара.

Гърция премахва ДДС върху имотните сделки

Гърция премахва ДДС върху имотните сделки

Мярката ще е в сила три години и ще важи за сгради, построени през последните 14 години, ако все още не са намерили купувач