След новите рекордни спадове на лирата, пика в инфлацията и безработицата и рокадите във финансовото министерство, Турция отчита доста лошо представяне на един от секторите, донесъл ѝ сериозен подем през последното десетилетие.

Продажбите на жилища през октомври са се сринали за трети пореден месец, след като повишаването на лихвите в страната доведе до по-слабо търсене.

За миналия месец те са с 16% надолу на годишна база до общо 119 574 сделки, показват данните на турския статистически институт, цитирани от агенция Ahval. Продажбите са с 48 на сто надолу от пика си, достигнат през юли.

Правителството на турския президент Реджеп Ердоган постави строителството и имотния сектор в центъра на икономическата трансформация на страната. Растежът на сектора изпревари този в много от другите развиващи се пазари през последните 10 години.

От бума в строителството успяха да се възползват приближените на държавния глава преди валутната криза през 2018 година да изтрие много от печалбите на финансовия пазар. Към днешна дата секторът все още се възстановява, а много от новите жилища остават празни.

Продажбите на имоти в Турция започнаха да вървят сериозно надолу, след като централната банка в южната ни съседка почти удвои средната цена за финансиране на банките до около 14,5% през миналата седмица от 7,5% за юли месец. Целта беше с това действие да подкрепи падащата лира.