Докато условията са благоприятни, всички са способни на големи стъпки в това, с което са се захванали. Истински амбициозните обаче са тези, които продължават да действат по плана си даже и тогава, когато ситуацията изглежда влошена. Защото знаят, че изпитанията сега ще са само спомен утре - стига да не се отказваш.

Да придобиеш премиум офис сграда в София след пандемията и в етап на глобална икономическа несигурност е смел ход, но за международната компания за инвестиции в недвижими имоти Everty това е важна стъпка в стратегията им за развитие на нашия пазар. Тя е с хоризонт от десетилетие напред - отвъд всички притеснения на днешния ден.

Покупката и купувачът

Sofia Office Center е разположен на столичния бул. "Цариградско шосе" на 14 етажа с обща площ от 24 800 кв.м. Наемателите му могат да избират пространства с площ между 350 кв.м до 1450 кв.м на етаж - обособени в отделни помещения или като отворени пространства.

До тях се стига по 6 високоскоростни асансьора, като освен това има паркинг за 199 автомобила.

Снимка 612218

Източник: Everty Bulgaria

Бизнес центърът се захранва от две независими подстанции и има дизел генератори. Той е със сертификат BREEAM за енергийна ефективност. Има и кафе, ресторант и отделна заседателна зала.

"Сградата е на място, което целяхме, защото е част от силно развита бизнес локация с перфектна транспортна обезпеченост. Миксът от наематели отговаря на нашата политика. Фактор за нашето решение са качеството на строителството и сертификацията на сградата", коментира пред Money.bg Антония Йорданова, Country Manager на Eventy Bulgaria. Дружеството е част от международна група от компании, която притежава търговски, жилищни, индустриални, хотелски и имоти със смесено предназначение в Северна и Южна Америка, Европа и Африка.

Everty купува две офис сгради и хотел в София

Международна компания за инвестиции в недвижими имоти купува две офис сгради и хотел в София

Компанията цели дългосрочно да придобива перспективни имоти

У нас тя притежава още 3 бизнес центъра - Matrix Tower в Бизнес Парк София, Prizma Offices до София Тех Парк и Perform Business Center в сърцето на столицата.

Everty ще се стремят да запазят на 100% настоящите наематели на Sofia Office Center, като сградата ще бъде обект на преустройства единствено "ако нов наемател изисква нещо специфично", уточнява Йорданова.

Снимка 612215

Източник: Everty Bulgaria

По отношение на цената по сделката, тя отбелязва, че е "адекватна на пазарните условия в момента" и е дошла след проучвания, започнали още през 2021 г. и преговори с предишните собственици.

Рисков ход ли е?

След началото на пандемията и свързаното с нея преминаване към работа от вкъщи или в рамките на хибриден модел, мнозина побързаха да обявят "смъртта" на традиционния офис. В същото време, опасенията от глобална рецесия карат фирмите да ограничават разходите си - а офисът, особено когато е в преимум пространство, не е малко перо. В свой скорошен анализ от MBL също предупредиха, че очакват година с предпазливи инвеститори и поне краткосрочни "изменения" в търсенето.

Лоша идея ли е да придобиваш бизнес център в момента?

Антония Йорданова е категорична, че не е, като отговорът ѝ се основава на впечатления не само от България, но и от останалите пазари, на които Everty оперира: "Повечето високоплатени служители не само в България, но извън България - ние имаме 6000 навсякъде по света (във фирмите наематели на групата - б.р.), те желаят да се върнат в офиса. Имаме глобално портфолио за почти 400 млн. долара и нямаме наемател, който да е downsize-нал (да е намалил площите, които използва - б.р.)".

Everty инвестира €100 милиона в България в следващите 4 години

Международна компания ще инвестира €100 милиона в бизнес сгради в България

През миналата година дружеството придоби бизнес сграда в София

Тя отбелязва, че пазарът на недвижими имоти е цикличен и затова сегашната ситуация е "много временно явление": "Устойчивият бизнес ще продължава да работи от първокласна офис среда". Има и нещо друго - по думите ѝ "има едно леко затишие на пазара" у нас, но то е при жилищата, докато в последните 6-8 месеца няма издадено нито едно разрешение за строеж на бизнес сграда и затова е на мнение, че всички офиси, които ще станат готови през следващите 2 години, ще намерят своите наематели.

Антония Йорданова

Източник: Everty Bulgaria

Антония Йорданова

Затова и Everty работят активно по още 3 сделки у нас. "Ние не сме стъпили на определен пазар, за да направим бърза печалба в рамките на 2 години и да продадем актива. Ние купуваме активи с ясната инвестиционна стратегия да ги държим между 10 и 15 години. Нашата инвестиционна политика е различна - купуваме, развиваме, менажираме, държим", подчертава мениджърът. Звучи като план, на който определено не му липсва амбиция в сегашните условия.