Как да разнообразите портфейла 60/40?

В продължение на десетилетия инвеститорите са поставяли своето финансово бъдеще в ръцете на надеждно правило - 60/40.

С 60% от парите ви в акции ще имате достатъчно потенциал за растеж, за да постигнете целите си. И с 40% в облигации, ще имате стабилен източник на доход, към който да се обърнете, в случай че акциите ви не се представят особено добре.

Поне това бе общоприетата мъдрост. Проблемът е, че инвестиционният пейзаж днес изглежда съвсем различно в сравнение с преди 20 години, камо ли преди 70 години.

Какво казват сега професионалистите?

Въпреки че не е повсеместно, анализатори от големи фирми като Bank of America, Morgan Stanley и JPMorgan обявиха смъртта на правилото 60/40 през последните години.

Дейвид Кели, стратег от J.P. Morgan Asset Management, казва, че портфолиото от 60% глобални акции и 40% американски облигации вероятно ще осигури годишна възвръщаемост от само 4.2% през следващите 10 до 15 години.

Защо? Простото обяснение е, че доходността от облигации днес е малка в сравнение с доходността в миналото.

Например, възвръщаемостта на 10-годишната хазна достигна връх от 15.84% през 1981 г. До края на десетилетието тя падна до 9.5%. В момента се движи около 1.5% - не толкова по-добре от някои спестовни сметки или депозити.

В резултат на това много инвеститори търсят вместо в облигации доходност на други места и други нискорискови активи, които все още осигуряват разумна възвръщаемост. Някои дори се пренасочват в по-голяма степен към акциите на растежа.

Какви алтернативи има?

Благодарение отчасти на напредъка в технологиите, средният инвеститор днес има достъп до много повече възможности.

Ето пет начина да внесете повече разнообразие във вашето портфолио, освен обикновените акции и облигации, препоръчани от водещи финансови експерти:

Земеделска земя

Ако е достатъчно добър за едни от най-богатите хора на планетата със сигурност е достатъчно добър и за вас.

Земеделските земи могат да действат като щит срещу нестабилността - дори когато икономиката преминава през рецесия, хората все още трябва да ядат. И все пак има доказателства, които показват, че можете да очаквате по-добра възвръщаемост от земеделските земи, отколкото от облигациите, златото и често дори самите фондови пазари.

Използвайки нови инвестиционни платформи можете да се присъедините към други инвеститори, за да закупите дялове в отделни ферми, без да се налага сами да управлявате такива. Можете да получите намаление както от лизинговите такси, така и от продажбите на реколта, като си осигурите паричен доход, докато стойността на актива се увеличава.

Фондове, търгувани на борса

Фондовете, търгувани на борса, или ETF-те съчетават удобството на акциите с диверсификацията и намаления риск на взаимни фондове.

Вместо да инвестирате само в една компания, вие получавате дял от редица различни активи, като акции, стоки или облигации. Типичният ETF се основава на индекс на финансовия пазар, като S&P 500, и съдържа всички отделни акции или други инвестиции, съставляващи индекса.

ETF-и могат да се купуват и продават точно като акции и обикновено имат по-ниски такси от взаимните фондове.

Недвижим имот

Искате да участвате на горещите пазари на имоти сега, но не можете да си позволите да купите имот или два?

Тръстът за инвестиции в недвижими имоти, или REIT, ще ви позволи да се "включите в играта", без да се налага да насочвате целите си спестявания в имот, или да се ангажирате със задълженията на хазяин.

С едва 500 долара можете да помогнете за финансирането на закупуването на търговски проекти за недвижими имоти и след това да приберете печалбата, съответстваща на вашия дял в начинанието. Кой знае, това може да ви постави на пътя към закупуването на собствения си дом.

Хедж фондове

За смелия (и по-богат) инвеститор хедж фондовете могат да предложат както диверсификация, така и по-голяма възвръщаемост.

Тези институции са известни с това, че използват неконвенционални и рискови инвестиционни стратегии, които не са в тясно съответствие с фондовия пазар. Те често инвестират в алтернативни активи, като частни компании, проблемни дългове, валути и стоки.

Докато хедж фондовете обикновено са отворени само за акредитирани инвеститори, някои инвестиционни приложения се опитват да ги направят по-достъпни за всички.

Криптовалута

Инвестирането в крипто е по-лесно, отколкото си мислите - можете да купувате биткойн и други цифрови валути чрез популярни инвестиционни приложения - но това не е за всеки.

Да, някои хора са спечелили състояние от невероятната волатилност, тъй като един биткойн сега струва десетки хиляди долари. Междувременно инвеститорът милиардер Уорън Бъфет нарича биткойна "отрова за плъхове на квадрат", посочвайки ограниченото му използване като форма на валута.

Потенциалът е налице, но не инвестирайте повече пари, отколкото можете да си позволите да загубите при следващото голямо движение.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари