Главният изпълнителен директор на Twitter и Square Джак Дорси обеща в туит, че ще дари акции във втората компания на стойност 1 млрд. долара за борбата срещу пандемията от коронавирус. Тази сума възлиза на малко под една трета от цялото му нетно благосъстояние.

"След като се справим с тази пандемия, фокусът ще се насочи към здравето и образованието на момичетата и универсалния базов доход", посочи още предприемачът. По думите му причината да дарява акциите си в Square е, че просто от тях притежава повече.

В друг туит Дорси посочва, че в момента ситуацията "става все по-належаща" и че иска да види въздействието от действията си в рамките на докато е жив. "Животът е твърде кратък, така че нека направим каквото можем, за да помогнем на хората сега", пише той.

По отношение на бъдещите планове на Дорси, свързани с безусловните базови доходи, не е ясно дали той планира да раздава богатството си, или просто иска да разпространява идеята. Във всеки случай, ако прибегне до изпълняване на подобна идея, средствата му ще му стигнат да даде по около 5 долара на всеки американец.