Представете си ипотека, която ви плаща лихвата, а не обратното. Или спестовна сметка, където банката, а не спестителят, получава лихва. Звучи нереално? Добре дошли в обърнатия свят на свръх ниските и отрицателни лихвени проценти, който се среща в много части на света, особено в Европа.

След повече от десетилетие в подобна "нелогична" среда, икономистите смятат, че това може да бъде характеристиката на новата "нормалност" за световната икономика години напред и да промени начина, по който хората пестят и инвестират. Най-вероятно ще трябва да се пренаписват и учебниците по икономика.

"Това ще означава, че трябва да спестяваме повече, да работим по-дълго и да очакваме по-малко", каза Оливия Мичъл, професор по икономика в Wharton Business School в Университета в Пенсилвания.

Последната глава от историята на отрицателните лихви е спадът на лихвите по някои банкови депозити под нулата, тъй като централните банки, особено в Европа и Япония, се опитват да подкрепят икономиката на фона на несигурността относно търговията. Всъщност, те се опитват да направят заемите по-евтини и да стимулират кредитирането. Дали успяват, това е напълно друга тема. Факт е обаче, че го отнасят депозантите, като все повече стават финансовите институции, които започват да прехвърлят отрицателните лихви върху своите големи спестители.

Икономистите обаче смятат, че има и дългосрочни фактори, причиняващи ниските лихвени проценти, като застаряване на населението в богатите страни и високият процент на спестявания в Китай и други нововъзникващи икономики.

Ниските проценти за пръв път удариха вследствие на световната финансова криза. Федералният резерв на САЩ, Банката на Англия, Банката на Япония и Европейската централна банка намалиха ставките, близо до нулата. През 2014 г. ЕЦБ мина към отрицателни лихви.

В Германия някои банки сега казват на компании, а други на големи частни спестители, че трябва да плащат лихва за големите си депозити, вместо да получават такава. Обикновено санкцията се прилага за големи сметки, като например такива над 500 000 евро (555 000 долара), според финансовия уебсайт Biallo.de. Банките правят това, защото самите те трябва да платят 0,5% неустойка за депозитите, които държат в Европейската централна банка. Ако банките не могат да намерят дом за парите на вложителите, то последните в крайна сметка се "паркират" в ЕЦБ, което води до таксуване.

Малки вложители както и отделни потребители засега не се таксуват за това, че държат спестяванията си. Идеята е "политически токсична", особено в Германия.

Първи банки в Германия налагат отрицателни лихви и по дребните депозити

Първи банки в Германия налагат отрицателни лихви и по дребните депозити

Политиката на Европейската централна банка става все по-вредна за спестителите

Но средата с ниски проценти поражда въпроси относно запазването на богатството, особено за онези, които се опитват да спестят за пенсиониране. Германската реалност е пълна с истории за "наказателните ставки" и критики към Европейската централна банка.

Герхард Мишел, финансов консултант в Дюселдорф, казва, че хората трябва да са наясно, че инфлацията изяжда спестяванията им дори в по-нормални времена, въпреки че хората може да са по-малко наясно с нея, когато процентите са над нулата.

"Ако погледнете исторически, хората със спестовни сметки никога не са имали някакъв интересен резултат", каза той. "Инфлацията руши всяка възвръщаемост на пазара на държавни облигации или на спестовния пазар - и винаги е било така в исторически план. Това, което шокира сега, е, че хората трябва да имат дори отрицателен интерес към този род продукти."

Мишел, който е на 53 години, преподава на своите студенти стратегии за инвестиране в стойност, подход, който отнема значително повече време и е свързан с анализ на финансови отчети и търсене на подценени компании.

Подходът му със собствените му пари: "Ще купя акции до края на дните си."

Подтикването на хората да инвестират в по-рискови активи е част от стимулиращия ефект, който централните банки се опитват да внесе. Но има и опасения, че по този начин ниските проценти могат да доведат до надуване на пазарите и до "пукане на балона" в даден момент, което може да има особено болезнени последици за всички инвеститори. Настоящият бичи пазар при американските акции навърши 11 години на 9-ти март, като е най-дългия в историята.

Четири трилиона евро държавни облигации на 19-те страни, които използват общата валута, сега дават лихва по-малко от нула. Трилиони повече са японските държавни облигации с отрицателни лихви. Дори Гърция, която просрочи по държавните си облигации през 2012 г. и носи най-големия дълг в Европа, успя да продаде тримесечни банкноти с отрицателни лихви.

Защо всъщност някой би платил за привилегията да купи облигация?

Един от начините за гледане на това явление е, че инвеститорът плаща за безопасността на инвестицията. Или купувачите могат да се надяват да продадат облигацията с печалба. Това е възможно, ако процентите станат още по-ниски - както някои анализатори смятат, че ще го направят.

Като положителна страна - ниските или отрицателните лихвени проценти могат да улеснят вземането на заеми от компании и потребители, стимулирайки икономическата активност.

Европейската централна банка твърди, че политиките й е създала 11 милиона нови работни места от 2013 г. насам. В САЩ продажбите на жилища са се увеличили, тъй като ставките на ипотечните кредити са спаднали до 3.7%. Сега дори някои купувачи на жилища могат да влязат в играта с отрицателни ставки.

Датската банка Jyske предложи ипотека с лихви минус 0.5%, като дори и при този сценарий все още може да прави пари. Клиентите трябва да правят месечни плащания по главницата, но дължимата сума се намалява месец след месец с отрицателната ставка по време на живота на ипотеката. Банката е в състояние да финансира ипотеката, като продаде облигация на минус 0.5%, прехвърли лихвения процент на клиента и спечелете пари от скромни ипотечни такси.

Банки в Дания вече предлагат 20-годишен ипотечен кредит без лихва

Банки в Дания вече предлагат 20-годишен ипотечен кредит без лихва

Желанието на централните банки да стимулират икономическия растеж и инфлацията води до някои странности

Датската банка е необичайна в предлагането на отрицателния лихвен процент, но ипотечните проценти за кредитополучателите също не са много над нулата в Германия. Например, 10-годишната ипотека с голяма авансова вноска може да се вземе при лихва от само 0,7%.

Струва си да се отбележи, че реалните лихвени проценти - с други думи, когато официалните и пазарните проценти са под темпа на инфлация - са отрицателни в няколко точки от историята, например през 70-те години на миналия век, когато инфлацията в развития свят се разрастваше на двуцифрени числа.

Това, което днес е необичайно, е, че действителните котирани цени са под нулата и че толкова дълго са били ниски.

Лихвените проценти винаги са компромис, казва икономистът Адалберт Винклер, професор по международни финанси във Франкфуртското училище за финанси и управление. "Ниските реални лихвени проценти са в полза на кредитополучателите като притежателите на ипотечни кредити за сметка на спестителите, а когато лихвите се покачват, е обратното".

Отрицателните лихви започват да притесняват ЕЦБ

Отрицателните лихви започват да притесняват ЕЦБ

Малко повече от месец след оттеглянето на Марио Драги

"Това винаги е така, когато имате експанзионистична парична политика и няма смисъл да отричате това", допълва още Винклер.

Ниските проценти улесняват правителствата да заемат и изграждат инфраструктура, която може да стимулира икономическия растеж, въпреки че политическият натиск означава, че най-голямата икономика в Европа, Германия, предпочита да балансира бюджета си, отколкото да взема заем. Други правителства, като Италия, са ограничени от високия дълг.

Отрицателните проценти все още не са се появили в Съединените щати, но това би могло да се случи в бъдеще, според редица експерти.

Тъй като доходността по 10-годишните държавни облигации в САЩ е много ниска по историческите стандарти - едва 1,6%, няма да нужно много, за да мине под нулата, според Райън Суит, старши икономист в Moody's Analytics. Фед може да се опита да предотврати това да се случи, вероятно чрез продажба на облигации, но не е ясно дали ще успее.

"Не сме имунизирани срещу това", каза Суит. "Това е един вид Алиса в света на страната на чудесата, в който не искаме да навлизаме."

"Това не е инструмент, който разглеждаме", заяви председателят на Федералния резерв Джером Пауъл по време на изслушване в Конгреса. Той посочи изследванията, че отрицателните ставки могат да навредят на печалбите на банките и да ограничат готовността им да отпускат заеми.

Германският икономически институт в Кьолн проучи множество фактори, за които се смята, че причиняват ниски проценти, и стигна до заключението, че това не се дължи само на централните банки, но представлява дългосрочна тенденция. Толкова ниски или отрицателни проценти могат да продължат години, заключават от института.

Петър Андронов: Малко вероятно е българска банка да наложи отрицателни лихви за спестяванията на гражданите

Малко вероятно е българска банка да наложи отрицателни лихви за спестяванията на гражданите

Главният изпълнителен директор на ОББ Петър Андронов през Money.bg