Когато ви предстои по-значителна по размер покупка пред вас обикновено има два варианта - да спестите необходимите средства или да ползвате кредит.

Сега ще разгледаме предимствата и недостатъците на двата варианта.

Например предстои ви да си купите автомобил. Въпросът е с кеш или със заем? Сега или по-късно?

Много хора не харесват кредитите, защото не обичат да дават "излишни пари" в джоба на банките, които и без друго се радват на рекордни печалби. Този тип купувачи, предпочитат да спестят необходимата сума, преди да прибягнат до покупката.

Като не се ползва кредит за определена значителна по размер покупка, се пестят средства, които се плащат под формата на лихва.

В допълнение, обикновено хората със спестени средства са в по-силна позиция да преговарят за отстъпка от цената. Дори и в разглеждания случай за покупка на автомобил.

Въпросът по-скоро е доколко наложителна е тази покупка. Например, ако автомобилът ви се е повредил и за ремонта му е необходима значителна по размер сума, защо да я влагате в него, при положение, че сте решили да закупите нов?

Трябва да обмислете и още една перспектива. Каква е гаранцията, че докато спестите нужните средства, което може да отнема и до няколко години, цената на колите няма да се е повишила и то с повече от лихвата, която бихте платили за кредита?

Много автомобилни компании и дилъри предлагат лизингови програми без оскъпяване за периода на изплащане. Така ще можете да се възползвате от предимството да ползвате покупката си веднага, без да ви се налага да чакате да пестите за нея.

При варианта със спестяването на средствата освен по-силната позиция в преговорите, ще имате още едно предимство - възможност парите ви да работят за вас, докато ги пестите. И макар лихвите по депозитите да са "нищожни" и "незначителни", можете да откриете друга инвестиционна схема, която да ви помогне по-бързо да достигнете до желаната сума.

Някои хора са принудени да спестят необходимата им сума, защото финансовото им положение (доходите) и задлъжнялостта им не им позволява да ползват повече кредити.

Банките си имат строги изисквания по отношение на критериите за отпускане на нови кредити, които крайно задлъжнелите потребители могат и да не покриват.

В обобщение можем да кажем, че понякога кредитите може да не са чак "такова зло", за каквото се приемат от повечето хора. Въпросът е да се ползват разумно. Често покупката на по-значителна по размер стока е наложителна, защото е спешна и потребителите нямат друг избор.