Правилата на App Store нарушават технологичните правила на ЕС, тъй като не позволяват на разработчиците на приложения да насочват потребителите към алтернативни оферти, обяви Европейската комисия, цитирана от "Ройтерс". Това отваря пътя към огромна глоба, която компанията може да отнесе.

ЕК обяви, че е изпратила предварителните си заключения на Apple след разследване, започнало през март.

Защо огромни евроглоби грозят Apple, Google и Meta

Защо огромни евроглоби грозят Apple, Google и Meta

Законодателният акт за цифровите пазари даде на Брюксел мощно оръжие срещу онлайн гигантите

Обвинението срещу Apple е първото, повдигнато от Комисията по силата на нейния Законодателен акт за цифровите пазари (DMA), който има за цел да ограничи силата на големите технологични компании и да осигури равни условия за по-малките конкуренти.

Ръководителят на антитръстовия орган на ЕС Маргрете Вестагер посочи проблеми, свързани с новите условия на Apple. "Смятаме, че в сегашния си вид тези нови условия не позволяват на разработчиците на приложения да общуват свободно с крайните си потребители и да сключват договори с тях", обяви тя по време на форум.

Според Брюксел има проблем в условието разработчиците да могат да насочват потребителите към алтернативни варианти само чрез връзка към външен сайт вътре в приложението - но не и чрез показване на предложенията в рамките на самия интерфейс. Допълнителните такси за използване на App Store инфраструктурата също се определят от ЕК като ненужно високи.

Apple заявиха, че през последните няколко месеца е направила редица промени, за да се съобрази с DMA, след като е получила обратна връзка от разработчиците и Комисията.

"Убедени сме, че нашият план е в съответствие със закона и смятаме, че повече от 99% от разработчиците ще плащат същите или по-малки такси на Apple при новите бизнес условия, които създадохме", гласи официалната позиция на производителя на iPhone.

Съдят Apple за над $1 милиард, заради таксите на App Store

Съдят Apple за над $1 милиард, заради таксите на App Store

Колективен иск срещу компанията

Изпълнителният орган на ЕС заяви, че също така започва разследване на компанията във връзка с новите му договорни изисквания към разработчиците на приложения и магазините за приложения от трети страни и дали те са необходими и пропорционални.

Нарушенията на DMA могат да струват на компаниите глоби в размер до 10% от глобалния им годишен оборот. Комисията, която е и регулаторен орган за ЕС, трябва да вземе окончателно решение до март следващата година.