Apple е обект на колективен иск за $1 милиард, заведен от над 1500 разработчици на приложения във Великобритания. Причината - таксите в App Store, съобщава Reuters.

Британското дело в Апелативния трибунал за конкуренцията е заведено от Шон Енис, професор в Центъра за политики за конкуренцията в Университета на Източна Англия и бивш икономист в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Искът е от името на общо 1566 разработчици на приложения.

Магазинът за приложения на Apple, както и целият бизнес с услуги на компанията записа бърз ръст на приходите през последните няколко години и сега генерира по около $20 милиарда на тримесечие.

Apple достигна рекордната пазарна стойност от $3 трилиона

Първата компания в света, оценена на $3 трилиона

Microsoft е на второ място с пазарна стойност от 2,53 милиарда

На този фон комисионите от 15-30%, които технологичният гигант начислява на някои разработчици за използване на разплащателната система в приложението, са критикувани от мнозина и накараха част от антимонополните регулатори в няколко страни да им обърнат внимание.

Наскоро от Apple заявиха, че 85% от разработчиците в App Store не плащат комисиона и че платформата помага на европейските разработчици да получат достъп до пазари и клиенти в 175 страни по света.

"Таксите на Apple за разработчиците на приложения са прекалени и са възможни само заради монопола на компанията върху разпространението на приложения на iPhone и iPad", пише Енис.

Според иска, таксите са несправедливи сами по себе си и представляват проблемно ценообразуване, защото вредят на разработчиците на приложения, както и на купувачите.