На тържествена церемония в завода в Евърет, Вашингтон, Boeing изпрати последния от общо 1574 авиолайнера от модела 747, по-известен като "Джъмбо Джет". С кариера във въздуха от над половин век, това е вероятно най-разпознаваемият цивилен самолет на нашето време.

Машината, наречена "Кралицата на небето", е предназначена за Atlas Air и ще превозва товари - заедно с още 55 бройки от същия модел. Изпратиха я от ръководството на Boeing, но също и много други представители на авиационния бизнес, който със сигурност нямаше да бъде същия без гигантския пътнически самолет.

История още от преди кацането на Луната

Boeing 747 прави първия си полет през февруари 1969 г., като при появата си е най-големият самолет в света. Огромната му вместимост се превърна в основен фактор за огромния ръст на трансконтиненталните полети през 70-те, 80-те и 90-те.

Бяха нужни години на конкуренцията да успее да се подготви с отговор. Той беше повече от достоен - Airbus A380, много модерен и луксозен самолет, който обаче беше надживян от предшественика си. Последният А380 беше произведен през 2021 г.

Една от причините за това - извън COVID срива на авиосектора, бяха трудностите, които изпитваха гигантските авиолайнери в конкуренция с по-малките, по-икономични и много по-евтини двумоторни пътнически самолети. Въпреки статута си на икона в международния авиотранспорт, "Джъмбо Джет" не беше имунизиран от същите проблеми.

Спира производството на модела самолет Boeing 747, превозващ и президента на САЩ

Спира производството на модела самолет, превозващ и президента на САЩ

При създаването си това е бил най-големият самолет в света

Въпреки многото модернизации на самолета, платформата му все по-трудно криеше напредналата си възраст и преди повече от 5 години производството на пътническите модели беше прекратено. Десетки машини бяха приземени в началото на пандемията и никога повече не излетяха. С днешна дата само 44 такива остават в експлоатация, като най-много са те във флотилията на Lufthansa.

Последна крепост за "Джъмбо Джет" остават товарните превози, за които той е предпочитан от редица авиокомпании по целия свят. Общо 314 такива самолета обикалят света всеки ден с тонове пратки на борда. "Кралицата на небето" вече е една от тях. Сред останалите има бивши пътнически.

Най-голямата празна сграда в света

Заводът в Евърет е строен специално за производството на 747 и според Boeing е най-голямата сграда в света като обем. Сега не е ясно какво ще се случи с нея.

Boeing ще наеме 10 000 служители през 2023 година на фона на ново производство

Корпорацията, която ще наеме 10 000 служители тази година на фона на ново производство

Какви са обявените позиции?

До момента във фабриката се правеха и моделите 767, 777 и 787. Последният вече ще се прави в Чарлстън, Южна Каролина, а първите два са по-стари и към тях няма голям интерес. Така или иначе бестселърът Boeing 737 се произвежда в друг завод.

Това поставя много въпроси пред ръководството на компанията, което се опитва максимално да оптимизира дейностите си. Според източници на CNN има вероятност Евърет да поеме част от поръчките, които не са по силите на другите производствени мощности.

Когато "Первый воздушный" става Air Force One

Колкото и да е странно, последният "Джъмбо Джет" не направи последния стартов полет на новопроизведена машина от модела. В завода има още два самолета, които чакат реда си от почти 8 години. Те бяха поръчани от руския превозвач "Трансаеро", но той фалира през 2015 г. Сега те се преоборудват, за да станат... президентски самолети за нуждите на Белия дом. Това ще са новите машини Air Force One.

Снимка 604888

Източник: GettyImages

Те са само част от богатата палитра специални варианти на 747. Той е превозвал космически совалки, превръщан е в авиоцистерна за зареждане на бойни самолети в полет, в момента лети като въздушен команден пост при ядрено нападение, летяща обсерватория и ред други.