60 тона броня звучат като нещо хубаво - особено, ако сте танкист и можете да разчитате на тази защита. Последните дни обаче показаха, че бойната техника може да се окаже прекалено добра, за да се впише в рамките, в които някои политици в страните от НАТО желаят да се движат по време на войната в Украйна.

Така за Киев германските танкове са оръжието, с което да могат окончателно не само да спрат руското настъпление, но и окончателно да спечелят конфликта. За Берлин, а и за управляващите във всички страни от Алианса, обаче, "Леопард 2" (Leopard 2) е един изключително тежък проблем със сложно решение. Проблем с 60 тона броня и поне още толкова контекст.

Какво му е специалното?

"Леопард 2" е основният боен танк на германската армия, но също така е на въоръжение в Гърция (която всъщност има най-много подобни машини), Испания, Турция, Полша, Финландия, Швеция, Канада, Унгария, Норвегия, Дания, Португалия, а от скоро - и в Чехия и Словакия, където замества предадените на украйна съветски машини.

Танкът е толкова популярен, защото се смята за един от най-добрите западни дизайни - в конкуренция единствено с американския M1 "Абрамс".

Снимка 603594

Източник: GettyImages

"Леопард 2" е разработен през 70-те години във ФРГ - период, в който е била напълно реално опасността силите на Варшавския договор да предприемат масирано настъпление на Запад. Затова и още в замисъла на танка е това да може ефективно да се бори със съветските танкове като Т-72 и Т-80, които и до момента са крайъгълен камък на руския арсенал.

Какви заплати получават руските военни, воюващи в Украйна

Какви заплати получават руските военни, воюващи в Украйна

Заплатата на мобилизираните военни е около три пъти по-висока от средната в Русия

Когато първите модели застъпват на служба през 1979 г. това е вероятно най-модерната бойна машина в света, като през годините са правени множество модернизации на електрониката, задвижването, защитата и въоръжението.

Танкът има 500 км запас от ход, по шосе развива близо 70 км/ч, а междувременно поразява целите си със 120-милиметрово гладкоцевно оръдие и пази екипажа си с около 60 тона броня. Боекомплектът му е разположен в специално проектирано отделение, така че евентуална детонация на снарядите да бъде насочена навън и да запази живота на танкистите - недостатък при иначе по-компактните съветски модели, които при пряко попадение не дават голям шанс на екипажите си.

Снимка 603598

Източник: GettyImages

Силна страна на "Леопард 2" е че е относително лесен за поддръжка и контрол, тъй като е предвиден да се използва от наборна армия. Това значи и че украинските екипажи и механици биха могли да го усвоят за кратко време.

На този фон, другите варианти за модерен западен танк имат различни недостатъци - британският "Чаланджър" е значително по-сложен, а американският "Абрамс" използва керосин вместо дизелово гориво.

Накрая - цената: "Леопард 2А6" (модификацията от 2007 г.) струва 5,74 млн. долара, докато най-новият 2A7 струва над 13 млн. евро бройката. Това е около 20% по-евтино от американския "Абрамс".

Как може да помогне на Украйна?

Конфликтът през последните 11 месеца се води предимно със съветска по дизайн (а често - и по производител) техника и от двете страни. Армиите на Русия и Украйна разчитат предимно на Т-72, който е многократно модернизиран модел от годините на Студената война.

По отношение на по-новите машини Киев разви в по-голяма степен Т-80, докато актуалният по-масов руски основен боен танк Т-90 надгражда платформата на Т-72. Тези машини са по-близо до очакванията на съвременната война, но все пак имат редица недостатъци по отношение на защитата, системите за контрол на огъня и т.н.

Снимка 597125

Източник: EPA/БГНЕС

Освен това, руснаците през последните месеци вкарват повече Т-90 на фронта, докато украинските сили срещат затруднения с попълването на загубите си и с ремонта на повредените бойни единици. Това затруднява опитите да се отблъсне руската инвазия.

Ракетният комплекс HIMARS вече също не е толкова ефективен, защото руските сили се научиха да складират оръжие и техника извън обсега му - без масирана контраатака по земя е трудно да бъде разстроена организацията на агресорите.

Снимка 599301

Източник: EPA/БГНЕС

Вкарването в бой на нови по-ефективни танкове като "Леопард 2" би помогнало на Украйна да започне ново контранастъпление - към Мариупол, което би отрязало Крим от сухоземна връзка с Русия.

Според Киев 300 танка ще са нужни, за да обърнат напълно хода на конфликта, докато западните оценки са, че даже 100 биха били достатъчни.

Голямото "Но"

"Няма сребърен куршум - не може едно отделно взето нещо да промени изцяло хода на целия конфликт", категоричен беше пред CNN бригадният генерал-лейтенант от запаса на американската армия Бен Ходжес.

Самият "Леопард 2" не е неуязвим. Турция загуби три такива танка по време на операции в Сирия, като те бяха поразени от РПГ. Съвместната работа на пехота и бойни машини е най-голямата гаранция за оцеляването на всички в боя.

Снимка 603593

Източник: GettyImages

За да бъде ефективна бронираната техника на бойното поле, обаче, тя трябва да бъде в голямо количество. За момента Полша единствена заяви, че при всяко положение ще предостави 14 танка "Леопард 2" на Украйна без значение дали Германия като производител ще разреши, или не. 14 бройки "Чаланджър 2" дава и Великобритания. САЩ предоставят бойни машини "Брадли" и "Страйкър", които могат да се оборудват и с противотанкови ракети, но не са сравними с основен боен танк, а ангажимент за "Абрамс" към момента отсъства.

Колко ще струва на Германия войната в Украйна през 2023 година

Колко ще струва на Германия войната в Украйна през 2023 година

Загубите се отразяват на БВП на страната

28 единици модерна бойна техника е крайно недостатъчно количество, за да има ефект върху широкомащабни бойни действия - особено, ако руснаците се окопаят в Мариупол, вместо да го изоставят като Херсон. Както в Москва разбраха по време на злополучния си опит да превземат Киев, уличните боеве водят до големи загуби от РПГ, дронове и други танкове, които използват терена за укритие.

Снимка 603591

Източник: GettyImages

Истината е, че именно очакването за контранастъпление към Мариупол вероятно е фактор в Берлин да се притесняват от ескалация на конфликта - изолиране на Крим е много вероятно да бъде последвано от опит за превземане на полуострова. Това вече е територия, която от 9 години Русия смята за своя и не е ясно колко далеч може да отиде Москва след всичките заплахи за употреба на ядрено оръжие.

А това ще е още по-тежък проблем и от 60-те тона броня на "Леопард 2"...