Американските ВВС следват своя план по "пенсионирането" на щурмовите самолети A-10, тъй като към момента няма официално заявен интерес към машините от чужбина - но поне една държава е поискала допълнителна информация за тях, съобщава Aviation Week, като цитира изслушване в сенатска комисия на министъра на ВВС Франк Кендъл от преди няколко дни.

От думите му става ясно, че, въпреки цялото говорене по темата, "Украйна не демонстрира сериозен интерес": "Смятам, че те имат опасения по отношение на шансовете за оцеляване на самолета - и с право", коментира високопоставеният представител на Пентагона.

Румъния се готви да купи изтребители F-35 за $6,5 милиарда

Румъния се готви да купи изтребители F-35 за $6,5 милиарда

Министерството на отбраната възнамерява да получи одобрение от парламента тази есен

От друга страна по думите на Кендъл "една държава е демонстрирала известен интерес" към придобиването на щурмовите самолети. Според Defense One това може да е Румъния или Полша.

Министърът на ВВС отбеляза, че "това е много стар самолет" - първият му полет е през отдалечената на над половин век от нас 1972 г. Освен това "резервните части са много трудни за намиране". Затова и се търси вариант за предоставяне и/или продажба на машините още преди плановото им излизане от експлоатация през 2035 г.

Американските ВВС стъпват на опита от последните конфликти в Украйна и Нагорни Карабах и все по-ясно прехвърлят непосредствената огнева поддръжка на пехотата от въздуха на бойните дронове. Те са по-евтини, по-многобройни, по-трудни за засичане и при употребата им не се рискува животът на пилота.

В същото време, според експерти A-10 - сериозно брониран самолет, изграден около 8-цевното си 30-милиметрово оръдие, може да бъде полезен и в съвременен конфликт, ако има адекватно изтребително прикритие. Уменията му да унищожава вражески танкове и да се прибира в базата даже след пряко попадение на ракета са доказани в няколко войни.

A-10 струва около 11 милиона долара бройката, като при изпълнение на задачите за непосредствена поддръжка на пехотатата превъзхожда по-новите и по-скъпи пилотирани самолети. Анализ на Harvard Kennedy School показва, че на САЩ ще са нужни близо 21 млрд. долара инвестиция, ако искат да приспособят изтребителите F-35 за задачите, които A-10 изпълнява. Затова и според експертите машината има смисъл да остане на въоръжение.

Румъния, която ще придобие именно изтребители F-35, има своите основания да подсили бойната си авиация даже и с остарелите, но все пак мощно въоръжени A-10. Молдова - съседна на нея страна, с която има силни исторически връзки, има на своя територия руски анклав (т.нар приднестровска молдовска република, която не е международно призната) и на няколко пъти Москва даде да се разбере, че е възможно да предприеме силови мерки в негова защита.