След 15 години непрестанни критики и липса на иновации, при оптичните устройства за съхранение на данни най-накрая се появи иновация, която си струва вниманието. Дискове с по над 1TB капацитет и цена от по няколко долара за бройка се очакват догодина от нова компания - Folio Photonics, пише TechRadar.

Ако продуктът бъде успешен, това ще е първата революция в тази област след Blu-ray, който дебютира преди 20 години. Разликата е, че новите дискове са с повече слоеве от всяка страна (първоначално 8 при 3 или 4 при Blu-ray), което води до 2,7 пъти по-голям обем съхранена информация в сравнение с по-стария формат даже и отделните слоеве да са със същата "плътност".

Разширяват паметта на оптичните дискове до 2 терабайта

Разширяват паметта на оптичните дискове до 2 терабайта

Новите оптични дискове се отличават с по-ниска стойност на съхранението, в сравнение с магнитната лента при съпоставими обеми на носителите и при по-висока скорост на достъпа

Скоростта на четене е около 365 мегабайта в секунда, а производствената технология намалява риска от загуба на информацията.

Както обикновено се случва с новите дискови формати, болезненият за джоба момент идва при покупката на устройство за четене и запис. Т.нар ODD ще струва между 3000 и 5000 долара поне в началото. Такива сериозни цени имаха и CD записвачките в началото на 90-те, DVD записвачките - в края на десетилетието, а също и този тип Blu-ray хардуер декада по-късно.

Защо ни е този диск?

CD даде на меломаните музика с дълготрайно високо качество и направи възможно съществуването на съвременните компютърни игри. DVD докара сравнимото с киносалона качество на домашното видео и задоволи нарастващите потребности от данни на потребителите. Междувременно, обаче, интернет избухна. Първо - с възможността за сваляне на (не твърде легална) музика.

Затова и DVD аудиото не постигна особени успехи, а Blu-ray се оказа значително по-нишов формат - най-вече за официални домашни издания на филми с HD и Ultra HD качество и за оригиналните игри за конзоли като различните генерации PlayStation и Xbox. Когато форматът достигна зряла възраст, бързата интернет връзка вече беше нещо нормално и от нея се възползваха и компаниите. Стриймингът на музика и видео и онлайн игрите "убиха" не само пиратството, но и физическите носители.

Стрийминг услугите побеждават телевизията във Великобритания

Стрийминг услугите побеждават телевизията във Великобритания

За първи път в историята

Все още и най-доброто 4K от Netflix не е като на кино и това е нормално - големият екран се "пълни" от специализирани формати аудио и видео и двучасовият филм е от порядъка на 250 гигабайта заради изключително високото качество на картината и на многопистовия Dolby Atmos звук. Никоя мрежа в момента не може да понесе хиляди хора да гледат в реално време видео с такова качество.

Това на теория дава шанс на дисковете на Folio като продукт, който предлага IMAX изживяване вкъщи, но истината е, че повечето потребители няма да видят разликата и затова компанията търси съвсем друг пазар - корпоративния бекъп. Т.нар "студено съхранение" на важни данни е ключова алтернатива на облачните платформи, които са винаги застрашени от срив. От години се търси алтернатива на магнитната лента, която от години е стандарт при дългосрочното запазване на информация.

Стартъпите за киберсигурност виждат поток от капитали

Стартъпите за киберсигурност виждат поток от капитали

Глобалният пазар за киберсигурност се оценява на $173,5 милиарда

Първите серийни бройки от дисковете на Folio Photonics през 2024 г. ще са с обем около и над 1TB, а до края на десетилетието ще има и такива с по над 10TB. Според маркетинг директора на компанията Травис Джонсън цената ще е в рамките на 3 долара на терабайт: "Вярваме, че тези капацитет и цена са изпълними заради иновациите ни по отношение на производствения процес и вложените материали".

За сравнение, в момент 25-гигабайтов Blu-ray излиза в най-добрия случай около 40 цента или 16 долара на терабайт. Твърдите дискове и флаш-базираните памети са много далеч от тези нива.

Преки конкуренти са т.нар WORM системи с дискове (еднократно писане, многократно четене). Една такава е Sony ODC5500R, като нейните касети с оптични дискове са на по-висока цена (50 долара на терабайт), а записващият хардуер е значително по-скъп от този на Folio Photonics.