Изправена пред риск от недостиг на модерни бойни самолети, Турция преговаря за доставката на 40 изтребители Eurofighter Typhoon - сделка, която идва на фона на геополитическите пречки пред закупуване на нови F-16 от САЩ, но и която сама по себе си може да срещне съпротива в Германия, пише Breaking Defense.

Европейският изтребител е една от най-скъпите машини от своята генерация с цена от около 124 млн. долара бройката. Това означава, че южната ни съседка се готви за покупка на стойност от почти 5 млрд. долара.

KAAN: С този свой самолет Турция заменя F-16

KAAN: С този свой самолет Турция заменя F-16

Изтребителят от пето поколение се разработва от 7 години

Това се налага, тъй като собственият ѝ проект за изтребител от пето поколение KAAN няма да постъпи на въоръжение преди 2030 г. До момента "гръбнак" на турските ВВС бяха американските F-16, но сложните отношения между Анкара и Вашингтон бавят доставките на нови модификации.

"В момента Великобритания и Испания се опитват да убедят Германия - ние не преговаряме с германците. Ако е възможно, планираме да купим 40 самолета Eurofighter Typhoon", заяви пред депутати министърът на отбраната на южната ни съседка Ясар Гюлар.

Eurofighter изглеждаше провал, но интересът към него се завърна с пълна сила

Eurofighter изглеждаше провал, но интересът към него се завърна с пълна сила

Консорциумът зад изтребителя очаква поръчки за 150-200 машини през следващите 2 години

Според наблюдатели коментарът му има и допълнителна цел - да окаже натиск върху САЩ. Даже и придобиването на Eurofighter Typhoon да не откаже напълно Турция от нови F-16, със сигурност ще разклати доминацията на производителя им Lockheed Martin.

Има проблеми

Доставката на Eurofighter сама по себе си не е на 100% сигурна. Причината: всеки от партньорите в консорциума зад бойния самолет - Великобритания, Германия, Италия и Испания, може да наложи вето. Така Берлин от доста време не допуска нова партида изтребители за Саудитска Арабия. Не помага и фактът, че германските власти не един и два пъти са спирали оръжейни сделки за Турция.

Допълнителен източник на притеснение е напрежението между Airbus и правителството в Берлин. Според металургичния профсъюз IG Metall нерешителността на германските власти да финализират сделка по закупуването на нови машини може да доведе до прекратяване на производството през 2030 г.

Германия се въоръжава с близо 140 изтребителя Eurofighter и F-18

Германия се въоръжава с близо 140 изтребителя Eurofighter и F-18

Това потвърди германският военен министър

Така стават актуални и доста по-различни варианти. "Придобиването на руските ПВО системи С-400 е показателно за готовността на Турция да търси не-западни опции, когато нейните западни съюзници блокират достъпа ѝ до оборудване, което е ключово за отбранителната ѝ стратегия", коментира пред изданието експертът Али Бакър.