150-200 поръчки за нови самолети в рамките на две години - това е мечтана ситуация за всеки авиопроизводител и именно в нея очаква да се окаже изпълнителният директор на европейския консорциум, който произвежда изтребителя Eurofighter Typhoon.

Замислен като символ на европейското единство и превърнал се в демонстрация на точно обратното, един от най-добрите, но и най-скъпи бойни самолети в света отново е актуален както сред настоящите си оператори, така и в плановете на нови клиенти.

Контекст: Eurofighter като концепция датира от края на 70-те години. След успешната съвместна работа по ударния самолет Tornado, авиопроизводители от Великобритания, Германия, Италия, Испания и Франция започват заедно да работят по многоцелеви изтребител.

350 милиона евро: Гърция се въоражава с нови изтребители F-35

350 милиона евро: Гърция се въоражава с нови изтребители F-35

"Зелена" светлина от комисията по външни отношения на Сената на САЩ

В хода на програмата Париж се отказва, а след много забавяния, организационни трудности и сериозно оскъпяване на цялата програма, прототипът лети за първи път през 1994 г. Цели 9 години по-късно Eurofighter Typhoon е приет на въоръжение.

Светът вече е различен - Студената война е приключила, а все още Русия на Путин не се разглежда като голяма заплаха. Това се отразява и на последващото развитие на самолета, което не е прекалено динамично, включително и поради факта, че системите на борда идват от 4 различни държави и всяка промяна изисква много сложен процес на координация.

Снимка 438395

Източник: iStock

Цената на изтребителя (124 млн. долара на бройка) го нарежда до американския F-22, а е спорно дали има много други аспекти, в които двете машини са сравними.

Експортният интерес към Eurofighter извън страните, чиято авиоиндустрия той изхранва, са предимно на Арабския полуостров - Саудитска Арабия, Катар, Оман и Кувейт.

Гърция купува изтребители от Франция за €2,5 млрд.

Гърция купува изтребители от Франция за €2,5 млрд.

Южната ни съседка се впусна в разходи за отбрана заради напрежението с Турция

Детайли: Всичко това очевидно не притеснява Джанкарло Мецанато, изпълнителен директор на компанията Eurofighter Jagdflugzeug GmbH, която координира развитието на изтребителя. Пред Breaking Defense той очерта следните потенциални сделки за 150-200 самолета през следващите няколко години:

  • Очаква се съвсем скорошна поръчка от Испания в рамките на програмата Halcon, с която Мадрид иска да замени своите американски F/A-18. Тук говорим за до 45 самолета.
  • Полска делегация е коментирала с Мецанато евентуална покупка на Eurofighter Typhoon.
  • Германия вече отстъпва от твърдата си позиция спрямо Саудитска Арабия и това прави възможно закупуването на още 48 самолета от петролната монархия, която има още 72.
  • Германия все още няма окончателно решение дали ще купува нови Eurofighter за собствените си ВВС, тъй като досегашните планове на Берлин бяха машините от този тип да отпаднат до 2030 г.

Полската и евентуалната германска поръчка със сигурност са станали една идея по-вероятни след избухването на войната в Украйна, която ясно показа, че мащабните въоръжени конфликти са част не само от миналото, но и от настоящето и бъдещето на Европа.

Снимка 370352

Източник: Wikipedia

От друга страна: Амбициите на производителите са едно, но пазарните реалности даже във военно време може да се окажат много различни. САЩ постигат доста успехи с експорта на F-35, Франция предлага сериозни възможности за индустриално сътрудничество на потенциалните купувачи на Rafale, а шведският Gripen струва наполовина на цената на Eurofighter. Прибавете към това и съвместимия с НАТО корейски KF-21 и конкуренцията става наистина тежка.

Германия купува 35 американски бойни изтребители F-35

Германия купува 35 американски бойни изтребители F-35

Берлин планира постепенно да бракува остарелите бойни самолети Tornado

При ескалация на конфликта в Украйна със сигурност всеки в Европа ще е склонен да купува всичко, което е налично или с достатъчно кратко време на производство. Ако обаче войната приключи бързо и трайно, консорциумът зад Eurofighter ще трябва да поработи сериозно над това самолетът им да бъде наистина добра сделка.