Собствена външна политика и собствена военна индустрия с амбиции по суша, вода и въздух - това притежава Турция, а нейното небе скоро ще се пази от самолети местно производство. Изтребителят от пето поколение TF-X беше официално прекръстен от президента Реджеп Ердоган на KAAN, пише в. "Сабах".

Контекст: Южната ни съседка от повече от десетилетие търси свой собствен път във външната си политика, като войната в Украйна е пореден пример за това как Турция се опитва да балансира в рамките на засилващото се противопоставяне между Изтока и Запада и да постига собствените си цели.

Турция се отказва от покупката на американските изтребители F-16?

Турция се отказва от покупката на американските изтребители F-16?

Страната обсъжда и други варианти за боен самолет, заради високата цена

Нейната военна промишленост получи голям тласък от САЩ по време на Студената война, но след големи инвестиции вече предлага напълно конкурентни изделия, които се реализират успешно на световния пазар. Такъв е случаят с дроновете "Байрактар", които унищожиха огромно количество руска бойна техника по време на т.нар "специална военна операция".

Турция тества първия си свръхзвуков боен самолет. Кои са потенциалните клиенти?

Турция тества първия си свръхзвуков боен самолет. Кои са потенциалните клиенти?

"Хюрджет" може да се използва както за обучение на пилоти, така и за непосредствена поддръжка на сухопътните сили

След като Анкара купи от Москва зенитно-ракетни комплекси С-400, Вашингтон изключи страната от програмата за F-35. Тогава лидерът на южната ни съседка Реджеп Ердоган се закани, че ще компенсира липсата на нови американски изтребители със собствено производство. Резултатът вече е видим.

Детайли: Изтребителят KAAN е в разработка от 2016 г. Целта е през следващото десетилетие окончателно да замени десетките F-16 на туските ВВС.

Новият самолет достига скорост от Mach 1,8, благодарение на двата си двигателя. Конструкцията му е трудна за засичане от радарите, а цялото въоръжение се съхранява вътрешно. KAAN може да поразява въздушни и наземни цели, като за откриването и следенето им се грижи модерен радар, комбиниран с различни компютърни системи с изкуствен интелект.

Реджеп Ердоган в кабината на прототипа

Източник: TAI

Реджеп Ердоган в кабината на прототипа

Местно производство е не само самолетът, но и цялата наземна инфраструктура, нужна за експлоатацията му.

Турция скоро ще има самолетоносач - и това е важно за... енергетиката

Турция скоро ще има самолетоносач - и това е важно за... енергетиката

Авиокрилото на "Анадолу" ще е съставено най-вече от дронове

Какво следва: През март беше направен първият запуск на двигателите за наземни изпитания. През следващите месеци ще се подготвя първият полет на самолета. Геополитическата обстановка е възможно да ускори програмата на KAAN - амбициите на Турция да бъде нещо повече от регионална сила със сигурност изискват сигурно небе.