Германия планира да замени остарелите си изтребители с нови американски и европейски бойни самолети като част от стратегията си за ядрена отбрана и с цел да запази водещата си позиция в НАТО, пише Bloomberg.

Страната е близо до приключването на преговори за закупуването на 45 броя F-18 от Boeing и 93 броя Eurofighter от Airbus. Те ще трябва да заменят старите самолети Tornado. Това е потвърдил министърът на обраната Анегрет Крамп-Каренбауер в интервю за местния вестник Sueddeutsche Zeitung.

"Ядрената отбрана е част от архитектурата на нашата политика за сигурност. Един ден ще имаме свят без атомни оръжия. Въпреки това, докато те все още съществуват дори и в държави, които не са членки на НАТО, тази отбрана ще служи за гарантирането на нашата сигурност", допълва тя.

Готвените от Германия разходи за отбрана идват след като американският президент Доналд Тръмп остро критикува Европа за неспазване на целите на НАТО. САЩ допринасят за около 70% от бюджета на Алианса и държавният глава настоява останалите членки да увеличат размера на своето участие.

Сега Анегрет Крамп-Каренбауер, която беше назначена на поста през юли, ще бъде изправена пред трудната задача да убеди опозицията, че инвестициите в сигурността са добра идея в момент, в който Германия се бори с епидемията от коронавирус.