Meta Platforms обяви, че нейната нова социална медийна платформа Threads ще бъде временно затворена в Турция. Това бизнес решение е взето в съответствие с временна заповед на турския орган за конкуренция, пише Daily Sabah. Платформата ще бъде спряна от 29 април.

Тези действия няма да има въздействие върху другите социални медийни платформи и услуги на Meta, включително Facebook, Instagram и WhatsApp в Турция, коментират от компанията на Марк Зукърбърг.

"Знаем, че това, което се случва ще бъде много разочароващо за много хора в Турция, които се ангажират чрез Threads с тяхната общност. Ние предприемаме стъпки, за да минимизираме смущенията, доколкото това е възможно", гласи публикация на компанията майка на Facebook.

Новата социална мрежа Threads вече е достъпна у нас

Новата социална мрежа Threads вече е достъпна у нас

Можете да изпробвате конкурента на Twitter

Миналия месец Органът за защита на конкуренцията в Турция (RK) наложи временна мярка на Meta, която има за цел да попречи на споделянето на данни между платформите Instagram и Threads, докато разследва възможна злоупотреба с доминираща пазарна позиция на компанията. Регулаторите казват, че мярката ще остане в сила до вземане на окончателно решение какво ще случи.

"Не сме съгласни с временната заповед и вярваме, че спазваме всички законови изисквания на Турция. Ще обжалваме", подчертават от Meta.

Meta стартира Threads през юли миналата година като конкурент на X, бившата Twitter. През февруари тази година Марк Зукърбърг заяви, че новата социална платформа мече има 130 милиона месечни потребители по целия свят. Приложението позволява на потребителите да публикуват текст, изображения и видеоклипове, както и да харесват, споделят и повторно да публикуват различно съдържание.

Акаунтите на Threads се синхронизират с Instagram, което позволява на потребителите да запазят своите потребителски имена и да задържат последователите си.

Приложението стана доспътно в САЩ и над 100 други държави, включително в Обединеното кралство веднага след пускането си на пазара. Потребителите от Европейския съюз обаче трябваше да чакат месеци, докато Meta излезе с версия, адаптирана към строгите закони за защита на данните и конкуренцията.

През месец март турските регулатори казаха, че комбинацията на Meta от потребителски данни от Instagram с профилите на Threads на хората "ще доведе до непоправими щети". Като се има предвид огромната потребителска база, събирането на данни и финансовите ресурси, "практиките на Meta на пазара представляват бариера за навлизането на потенциални конкуренти", добавят експертите.

Twitter или Threads: Който и да победи, тези инвеститори печелят

Twitter или Threads: Който и да победи, тези инвеститори печелят

Новата социална мрежа на Зукърбърг би рекорда на ChatGPT по набрана популярност