Земята в района на атомни електроцентрали в исторически план никога не е била хит на имотния пазар по очевидни причини. Скоро може и да не е така. Бумът на центровете за данни, в които се инсталира AI инфраструктура, увеличава неимоверно нуждите от електроенергия - а колкото по-близо е източникът, толкова по-добре.

За пред инвеститори и регулатори помага и фактът, че ядрената енергия се приема за по-"зелена" заради липсата на въглеродни емисии.

Центърът за данни на бъдещето - със собствена... АЕЦ

Центърът за данни на бъдещето - със собствена... АЕЦ

Малките реактори са възможен вариант за задоволяването на големите енергийни нужди на сървърите

Най-новият пример е стартъпът NE Edge, който е набрал 1,6 млрд. долара финансиране за изграждането на два центъра за данни и допълнителна инфраструктура до 2-гигаватов АЕЦ в Кънектикът. 13% от произведения от него ток ще захранва между 25 000 и 35 000 сървъра - като двата обекта ще са директно свързани с централата, пише The Register.

Проектът срещна съпротивата на местната общественост заради опасения, че заради него цената на тока ще скочи. От компанията гарантират, че през следващите 30 години ще инвестират в региона сума от над 1 млрд. долара.

За момента все още NE Edge не са получили зелена светлина за строителството.

Amazon си купиха ядрен център за данни за $650 милиона

Amazon си купиха ядрен център за данни за $650 милиона

Други сървъри на компанията ще се получават ток от водород

Други нямат подобни проблеми. Amazon Web Services купиха за 650 млн. долара захранвани от АЕЦ центрове за данни в Пенсилвания. Microsoft сериозно обмислят обратния вариант - вместо IT инфраструктурата да дойде при АЕЦ, АЕЦ да дойде при IT инфраструктурата. За целта се разглеждат варианти за малки модулни реактори в центровете за данни.