Ако преди по-малко от 10 години мобилните телефони бяха средството, което ни позволяваше да се свързваме един с друг независимо къде се намираме, то днес с появата на все по-умни технологии, тези устройства ни позволяват да държим целия свят в ръцете си. Те съхраняват запечатаните върху снимките ни спомени, едновременно са нашият будилник, телефонен указател и подвижен офис. Не на последно място смартфоните са източникът, от който се информираме най-често за това, което се случва около нас.

Като дългогодишен журналист Деси Стоянова добре знае колко е важно да си в час с новините и да достигаш до тях възможно най-бързо. Телевизионната водеща, която всеки делничен ден ни посреща с усмивка в "Преди обед" по bTV, признава, че именно смартфонът е устройството, което ѝ помага във всеки един аспект на живота, независимо дали става въпрос за подготовката ѝ преди ефир или за свободното ѝ време, прекарано със семейството.

Снимка 469983

Източник: Теодор Пенчев/money.bg

Ето защо се срещнахме с Деси, за да си поговорим за това каква част от ежедневието ѝ е свързано с технологиите, а в тази връзка и да разгледаме заедно новите модели на Samsung Galaxy S20, Galaxy S20+ и Galaxy S20 Ultra.

Каква част от ежедневието Ви заемат технологиите?

Огромна. Работата ми го изисква. Голяма част от живота ми минава по един или друг начин през смартфона. През него комуникирам, през него се информирам, с него снимам (90% от личните и семейните ми снимки от последните години са направени със смартфона, за работните да не говорим).

Голяма част от хората сутрин след като станат проверяват смартфона си дори преди да са изпили кафето си. Вие правите ли същото? Какво е първото нещо, което проверявате?

Аз го проверявам още преди да съм станала от леглото. Смартфонът ми ме буди (алармата) и аз се събуждам с него. Още докато съм в хоризонтално положение, набързо преглеждам новините. Чак след това ставам, минавам през банята, следват кафето и фрешът, сутрешното бързане, за да закарам децата на училище навреме, и работният ден се завърта.

Аз съм от хората, които лягат и стават със смартфона си. Последното нещо, което правя преди да си легна, е да прегледам новините, които ще коментираме на следващия ден в "Преди обед", и да видя няма ли още нещо любопитно, което можем да включим.

Какви други дигитални устройства ползвате в ежедневието си? ("умен" часовник, слушалки, таблет)

Таблетът е другата джаджа, без която не мога. Той е безценният ми помощник по време на ефир. Ползвам и безжични слушалки, защото често ми се налага да наваксвам с разговори по телефона, докато шофирам.

Снимка 469988

Източник: Теодор Пенчев/money.bg

Как смартфонът Ви помага в ежедневните ангажименти на работа?

Както на всеки съвременен човек. Смарфонът си е един походен офис. Можеш да свършиш почти всичко, независимо къде си. Мейли, съобщения, постове в социалните мрежи, всичко се случва през него. Плюс това да си нон-стоп в информационния поток.

Извън работните Ви ангажименти за какво най-често ползвате смартфона си?

За да правя снимки и видеа. Както вече ви казах, отдавна това е устройството, на което разчитам за попълването на семейния албум. Затова и държа смартфонът ми да прави възможно най-качествените снимки и видеа. През февруари бях водещ на гала вечерта, по време на която бяха представени устройствата от новата Samsung Galaxy S20 серия, и останах респектирана от възможностите на камерите им. Дават безгранични възможности, трябва ти само око, за да видиш кадъра.

А за какво друго ползвам смартфона? За да комуникирам с приятели. За да поствам в социалните мрежи. За да стигна от точка А до непозната точка Б. За какво ли не.

Кои са функциите на телефона Ви, които са незаменими за Вас?

Аз съм се сраснала с него, така че всичките му функции са ми незаменими. За камерата вече ви казах. Другото, което ми е важно, е да е пъргав, и батерията му да държи дълго. От години не знам повече от 3 телефонни номера наизуст, така че без смартфона си съм загубена. Календарът с всичките ми ангажименти също е там. Ако ги няма римайндърите, съм в истинска беда. Навигацията също ме е разглезила. И възможността да си влизам във всички файлове, които са качени в облака.

А има ли такава функция, която би Ви се искало мобилните телефони да имат, но все още липсва на пазара?

За нещо изцяло ново не се сещам, но съм любопитна да видя 5G в действие. Обещанието е за много нови възможнсти, хайде вече да ги видим.

През последното десетилетие мобилните устройства станаха неизменна част от ежедневието ни. Как те промениха Вашия живот?

Моята кариера започна преди ерата на мобилните телефони, преди Google, във времена, в които се чувахме през служебния или домашния телефон, за да си уговорим среща на "Попа", а официално искане за интервю се пращаше по факса. Тогава не сме си и представяли, че само 20 години по-късно всеки един човек ще има достъп до всички новини по всяко време, независимо къде се намира, благодарение на джаджа, по-тънка от тефтера, в който някога си е записвал телефоните. За човек като мен, чийто живот са медиите, става въпрос за нова ера. Всичко е различно.

Локация: Gelato Fabbrica